Два пожара в Сакар - единият е локализиран, другият се разраства

Пожарът в Сакар, пламнал във вторник по обед между селата Българска поляна, Черепово и Главан, е локализиран, съобщи говорителят на областния кризисен щаб Нели Вълканова.

От вторник по обяд до днес стихията е унищожила 12 000 декара площи, като приблизително 9 000 декара са широколистни и иглолистни гори.

Всички жители на населените места, които бяха потенциално застрашени, са вън от опасност.

Изведените от домовете им във вторник вечерта и евакуирани на сигурни места 50 жители на крайните 20 къщи на село Българска поляна снощи се завърнаха в имотите си.

"След овладяването на пожара, екипи на пожарната, горските стопанства и на военните продължават да дежурят по периметъра на района", информира директорът на областната противопожарна служба в Хасково комисар Николай Вълчев.

Очаква се по-късно в четвъртък община Тополовград да отмени бедственото положение, което бе въведено в 19 часа във вторник.

В това време обаче се разраства пламналият вчера в съседство пожар между гълъбовските села Мъдрец и Главан. Той вече е обхванал над 2000 декара, съобщиха от оперативния щаб на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Стара Загора.

Кметът на община Гълъбово обяви снощи в 18.00 часа бедствено положение в село Главан, а огнеборците успяха да спасят крайните къщи от пламъците.

Тази сутрин към спасителните екипи се присъединиха и 30 военнослужещи от поделение 21 150 в Стара Загора.

Горят сухи треви, теренът, който се намира в Сакар планина и е нещо като втори фронт на локализирания пожар в тополовградско, е силно пресечен и работата по овладяването на огнената стихия е затруднена.

Пет пожарни автомобила от Стара Загора, Пловдив и София, 30 огнеборци, горски работници и десетки доброволци продължават борбата с огъня, който бързо се разпространява, заради вятъра в Сакар планина.

На място има техника от сектор 'Оперативни дейности" в Бургас и от "Мини Марица - изток", които се опитват да направят просеки.

Остава затворен пътя Стара Загора - Свиленград в отсечката село Главан - Звездата.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?