Два процента от населението ползва дрога

Два процента от населението ползва дрога

Пазарът на наркотици в страната се свива. Достъпът до дрогата става все по-труден. Разкриваемостта на наркопрестъпленията се повишава. Употребата у нас е само 2% от населението, докато в Унгария и Полша е дванадесет на сто, а в Чехия – 16%, което показва, че България е консервативна относно наркотиците. Това отчетоха в понеделник от МВР и от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) на заседание на Държавно-обществената комисия за превенция на престъпността. 

Изчитайки статистиката на заловената дрога и припомняйки арестите на редица дилъри на ниско и средно ниво, неохотно от МВР признаха, че доказването на престъплението е основният проблем. Затова преди да бъдат засегнати от правосъдието, публично известните наркобосове или са убивани, или изчезват в чужбина, или просто продължават необезпокоявано да си  движат „бизнеса”. „Това е латентна престъпност, както икономическата, и докато полицията не разкрие престъплението то просто остава скрито и неизвестно за обществото”, заяви директорът на полицията главен комисар Валентин Петров.    

Наркотенденции и противоречия

Според изследването на ЦИД, представено от Тихомир Безлов, през 2004-2006 г. се увеличил броят на употребяващите „меки дроги” – марихуана и хашиш. Опитвалите трева били около 150-160 хил. След София и Бургас е нараснало друсането с амфетамин, като най-тревожна е тенденцията във Велико Търново и Благоевград. Наблюдава се и ръст при консумацията на т.нар. наркотик на богатите – кокаин. Според проучването един процент от населението е имало опит с него.

В същото време обаче последните тенденции сочат, че все повече време е нужно, за да се намери и достави дрога. Според Валентин Петров в столицата има „глад за наркотици”

След пика в предлагането на хероин през 2000 г, сега се наблюдава свиване на пазара. Това се дължи на влошаването на качеството на смъртоносната дрога и осведомеността на населението от риска при употребата му, смята Безлов. Друга причина за намалялото предлагане на кафявия прах са нарастването на метадоновите програми и появата на заместители като субститол и MST, както и възможността за лечение в комуни зад граница.

Като най-интересна причина за „хероиновата криза” Безлов посочи физическото отстраняване или оттеглянето зад граница на босовете от „бизнеса”.  

Изследването показва, че колкото е по-голям броят на опитвалите наркотици, толкова повече се „търсят алтернативни забавления”. Отчита се спад при хероинозависимите дилъри. Ограничено било и предлагането на дрога в нощните заведения, тъй като конкуренцията между тях е нараснала и собствениците им се притеснявали от внезапните акции на полицията.

Намаляване на възрастовата граница

От свръхдоза миналата година в България са починали 18 наркозависими, през 2005 г. те са били двойно повече.

Много от младите хора, подвластни на наркотиците,  са със средно образование, но нямат работа и това ги десоциализира за трайно време, отчете министърът на вътрешните работи Румен Петков. „Държавните институции изразяват тревога от непрекъснатото намаляване на възрастовата граница на наркозависимите, поясни министърът, потапяйки се в статистиката.

Успяхме да възпрепятстваме преминаването на наркотиците по балканския път и разпространителите вече търсят други маршрути, похвали се не за първи път той.

През 2006 година са заловени повече от 4 тона наркотици, от които 674 кг хероин, 81 кг кокаин, 371 хиляди таблетки и други. Разкрити са 271 лица

и няколко престъпни групи, занимаващи се с дрога, три нарколаборатории и 23 международни канала. Разбити са две от основните групи за разпространение на наркотици - в Бургас и в Русе. През 2000-2005 година в партньорство с чужди служби са заловени 2500 кг амфетамини и са разкрити 32 лаборатории. България вече не е предпочитано място за производство на амфетамини, подчерта Румен Петков.

През миналата година МВР е работило по 2740 наркопласьори, продължи с цифрите Валентин Петров, най-сложна била оперативната обстановка в София, Пловдив, Варна, Бурга, Стара Загора, Благоевград, Перник и Плевен.

Той отчете, че през 2006 г. е работено по 1091 оперативни сигнала, образувани са 260 преписки, 2773 са задържаните лица. 941 са наркозависимите дилъри.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?