Два руски бойни хеликоптера "изчезнаха" в Чечения

Два руски бойни хеликоптера М-24 са изчезнали в Чечения по време на бойна мисия при лоши атмосферни условия, предаде днес агенция Интерфакс, като се позовава на руски военни източници.

Не е известно колко души е имало във вертолетите, които освен за двучленния екипаж имат място за осем войници. ИТАР-ТАСС съобщи, че е била изгубена връзката с двете машини. Това е заявил прессекретарят на министерството на отбраната Николай Дерябин.

Хеликоптерите изчезнаха, след като чеченският сепаратистки лидер Аслан Масхадов настоя бунтовниците да увеличат съпротивата срещу конституционния референдум в републиката, насрочен за 23 март, предаде Би Би Си.

Няма да признаем никакъв референдум, докато продължава войната, заяви той.

"През следващите дни бойците ще бъдат по-активни откогато и да било, за да разкрият лъжите на руските генерали, които твърдят, че тук няма война", каза Масхадов.

Референдумът, представян от Москва като начало на политическото уреждане на продължилия три и половина години конфликт, има за цел да даде нова конституция на Чечения, която да погребе нейния статут на автономен регион в състава на Руската федерация. Москва предвижда в подготвяния референдум да участват и руските окупационни части.

На това се противопоставят бунтовниците, както и организациите по човешките права, според които референдумът е зле подготвен и няма да отразява волята на населението.

30 неправителствени организации подписаха петиция до президента Путин да отмени допитването.

Говорителят на военното министерство каза пред АП, че контактът с хеликоптерите е загубен към 10.36 местно време (07. 36 по Гринуич).

Два часа по- късно спасителни екипи се насочиха към мястото, където се предполага, че са били двете машини.

Бунтовниците остават активни, особено в южната планинска част на републиката.

Асошиейтед прес припомня, че чеченските партизани са свалили голям брой руски хеликоптери по време на двете войни в Чечения през последните десет години. През август м. г. в кавказката република бе свален един руски вертолет и тогава загинаха най-малко 119 войници.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?