Два случая на хепатит в бежанския лагер в Елхово

Снимка: Архив

Две деца от сирийски произход са настанени в ямболската болница. Едното е с потвърдена диагноза хепатит А, а при другото резултатите се очаква да излязат утре, съобщи БНР.

Симптомите на болестта са разпознати при стандартните медицински прегледи, извършвани в разпределителния център в Елхово.

Първото момченце е хоспитализирано на 2 юли, а другото във вторник. Децата са на 3 и 7 години и са били в контакт с повече от 50 души, които ще бъдат под лекарско наблюдение. Вече са взети всички превантивни мерки, съобщи д-р Лиляна Генчева, директор на Регионална здравна инспекция в Ямбол.

Извършена е цялостна дезинфекция на помещенията. Разпределителният център в Елхово е от затворен тип и опасността заболяването да се разпространи е малка, категорични са специалистите.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев каза, че здравните власти са информирани за заболяването навреме, като уточни че болестта хепатит А се лекува успешно със средствата на съвремената медицина и не трябва да се очаква евентуален епидемичен взрив.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?