Два спора за имоти между институциите приключиха след премиерската намеса

Два спора за имоти между институциите приключиха след премиерската намеса

Държавата и Столичната община са се споразумели за размяна на имоти, които бяха предмет на спор по времето, когато Бойко Борисов беше кмет на София, а Сергей Станишев – министър председател. Става въпрос за ротондата пред Централната гара и столичния парк Възраждане (близо до Зона Б5).

На последното правителствено заседание премиерът поканил кмета на София Йорданка Фандъкова и предложил общината да прехвърли на транспортното министерство подлеза пред централна гара. От своя страна ведомството на Александър Цветков ще преотстъпи на общината 30 дка в парк Възраждане.

"Когато бях кмет, положих много усилия, но, за съжаление, тогава областният управител и министър на транспорта не се съгласиха, защото имаха свои планове, не знам какви и не искам да ги виня, но в парк Възраждане около 30 декара са на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Сега там има жп линии и гара, която сега е запушена, не се използва и е изоставена. В плана на София това са над 130–140 декара парк. Двадесет години са вземани паркове и площи", казва Борисов на последното заседание на Министерския съвет, става ясно от неговата стенограма.

В присъствието на министър Александър Цветков Борисов заявява, че транспортното министерство има готовност да прехвърли своя терен в парк Възраждане на общината. В замяна местната власт ще прехвърли на държавата площада и подлеза пред Централна гара, за да може транспортното министерство да ги отдаде на концесия заедно със сградата на гарата.

Досега транспортното министерство планираше да отдаде на концесия само гарата, тъй като дълги години не можеше да се разбере с общината за терена отпред. По време на управлението на Бойко Борисов като кмет на София общината дори планираше сама да търси частник, който да застрои пространството.

Районът на парк Възраждане ще бъде благоустроен, ще има чешми за наливане на минерална вода, кътове за отдих и спортни площадки.

Споделяне

Още от Имоти