Два срива за близо 40 милиарда долара на борсата в Хонконг

Два срива за близо 40 милиарда долара на борсата в Хонконг

Две китайски компании загубиха общо 39.6 милиарда долара само в рамките на 24 часа заради срив на акциите им на борсата в Хонконг. Първият удар бе понесен от акциите на китайската компания за производство на фотоволтаични инсталации Hanergy. Книжата ѝ загубиха 47% от стойността си само за час на борсата на 20 май, съобщи СиЕнЕн.

Така компания изгуби общо 18.6 милиарда долара от пазарната си стойност. Търговията с акциите ѝ спря в 10.40 часа сутринта на 21 май "в изчакване на пускането на съобщение с вътрешна информация", но по-късно бе възобновена.

Общо 80% от акциите на компанията се притежават от най-богатия китаец Ли Хеджун, който рязко се оказа с 15 млрд. долара по-беден. Собственикът не се появи на годишната среща на акционерите на Hanergy в Хонконг, която започна по възможно най-неподходящия начин със срива на акциите на компанията.

Говорител на компанията обясни, че собственикът присъства на откриването на изложение за чиста енергия в Пекин.

От месеци анализаторите разглеждаха много критично резкия ръст на акциите на Hanergy. Преди срива акциите ѝ бяха скочили с 625% в рамките на 2014 година. Това е седем пъти по-голям скок от този на First Solar - най-голямата американска компания за производство на соларни инсталации.

Китайската фирма достигна връх с 45 милиарда долара пазарна капитализация през април. Така Ли Хеджун измести основателя на Alibaba Джак Ма от първото място по богатство в Китай.

Огромния ръст на компанията му предизвика подозрения за манипулации на пазара, а пазарният регулатор в Хонконг обяви, че е започнал разследване. Съмненията се задълбочиха, когато по-рано тази година компанията обяви, че 60% от продажбите ѝ идват от компанията-майка, базирана в Пекин, Hanergy Holding Group, чиито шеф също е Ли.

Hanergy използва специална технология за производство на по-тънки и гъвкави слънчеви панели. Компdнията има 15 000 служители и клонове из целия свят.

Броени часове този срив се случи нов, но също толкова голям. Този път става дума за две дъщерни дружества на китайската строителна компания Goldin Group. Първо акциите на Goldin Property Holdings Limited спаднаха с невероятните 60% след възобновяването на борсовата търговия, съобщи "Бизнес инсайдър". На 20 май акциите им са се търгували на цена от 3.7 долара за акция, докато в четвъртък цената им е 1.1 долара. Сривът се равнява на около 67.7% от цената на акциите.

После друго дъщерно дружество на Goldin Group – Golden Financial – също се сринало с над 67%. "Бизнес инсайдър" изчислява загубите на малко под 21 милиарда долара. Експерти отдавна предупреждават за риска "строителният балон“ в Китай да гръмне, след като правителството не наложи ограничения, за да забави покачващите се цени.

Нито една от двете китайски компании, чиито акции се сринаха, не е излязла с официално съобщение, с което да успокои инвеститорите. Те продължават да търгуват акциите си на борсата.

Единственият въпрос е дали проблемите с китайските компании ще предизвикат паника на хонконгската борса и азиатските милиардери ще продължат да се събуждат със значително по-малко богатство.

Споделяне

Още от Бизнес