Два труса от 7.9 и 8.2 по Рихтер удариха Индонезия

Два труса от 7.9 и 8.2 по Рихтер удариха Индонезия

Мощно земетресения с магнитуд от 7.9 по скалата на Рихтер бе засечено в Индийския океан в непосредствена близост от индонезийския остров Суматра във вторник вечерта, съобщиха световните информационни агенции. Властите в страните с излаз на океана са вдигнати по тревога заради голямата опасност от цунами. Ден по-късно последва и вторичен трус със сила от 8.2 по Рихтер.

По първоначална информация има 1 убит и 10 ранени при трусовете. В няколко града има срутили се сгради. Според местните вестници няколко постройки в столицата на западна Суматра Паданг, както и в град Мукомуко, са паднали в следствие на земетресението.

Очевидци на станалото разказаха пред ББС, че трусът е причинил падане на части от покривите и стените на къщи, но нямало сериозни щети. Хората са успели да излязат навреме от къщите си.

Последното голямо земетресения в Индийския океан в близост до индонезийските брегове бе през 2004 година. Тогава огромните вълни залели острова след труса причиниха смъртта на около 230 000 души. Според кореспондентите на ББС в момента страната живее под страх, че събитията могат да се повторят.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?