Два урагана и една буря вилнеят из Атлантическия океан

Два урагана и една тропическа буря бушуват едновременно в Атлантическия океан, предаде ДПА, като се позова на американския Национален център за ураганите. Мощният ураган Игор, който е от категория 4 по 5-степенната скала на Сафир-Симпсън бушува на около 1 905 километра югоизточно от Бермудските острови насред Атлантическия океан. Той се насочва на северозапад с ветрове със скорост от 230 километра в час и ефектът от него може да се осети до края на деня на островите Лиуърд, в архипелага на Малките Антили.

Ураганът Джулия, който на 725 километра западно-северозападно от островите Кабо Верде, не оправда прогнозите, че ще отслабне и достигна втора степен по пет степенната скала за ураганите Сафир-Симпсън.

Джулия се придвижва на запад-северозапад със скорост от 14 километра в час и по пътя ѝ засега няма суша. Все пак специалистите прогнозират, че ураганът може да отслабне до четвъртък.

Безпокойство обаче буди тропическата буря Карл, която се е насочила към мексиканския полуостров Юкатан. Карл е на 370 километра източно от Четумал, в Мексико, и е придружаван от ветрове със скорост от 75 километра в час.

Американският Национален център за ураганите издаде тревога заради Карл за източното крайбрежие от Юкатан до Белиз. Бурята може да връхлети сушата до 24 часа и да предизвика проливни дъждове.

Споделяне

Още от Свят