Два вагона от влак София - Бургас изгоряха на гара Коньово

Няма пострадали благодарение на реакцията кондукторката и машинистите

Снимка: БГНЕС

Пожар изпепели два вагона от влака София - Бургас край Нова Загора късно в петък.

За щастие инцидентът се размина без пострадали благодарение на бързата реакция на кондукторката и машинистите, които успели да изведат всички пътници и започнали да гасят пламъците, докато дойдат пожарникарите.

"При първоначалния оглед ясно се вижда, че от третия вагон, където е апаратурата за осветлението, е най-голяма вероятността - около 90%, да е възникнал пожарът", коментира д-р инж. Бойчо Скробански - ръководител на Специализирано звено за разследване в Министерството на транспорта.

По щастлива случайност пламъците са обхванали вагоните в момента, когато влакът е спрял на гара Коньово. Кондукторка Фатме Хюсеин първа забелязала дима и след спирането на гарата и е помогнала за евакуацията.

"Не се изплаших, просто трябваше да взема мерки – да мисля първо адекватно, да отстраним пътниците, да няма произшествие... Пламъците много бързо обзеха влака, тичах за пожарогасител от първите два вагона", разказа тя пред бТВ в събота.

Преди пожарната, дошла линейка. Фатме разказа, че е питала хората един по един дали им е лошо от дима. Пътниците пристигнаха в Бургас с автобус след полунощ. Един от тях, Даниел Тричков, разказа, че след Нова Загора усетил силен мирис на пластмаса: "Бяхме на Коньово, т.е. близо, и вече миришеше много”.

Всички пътници бяха евакуирани преди вагоните да пламнат. "За части от минутите, от секундите, започнаха да падат прозорци, да трошат, да капят. Дори имаше взривове, един по-сериозен, електрическата мрежа буквално се разкъса като ластик", допълни Даниел Тричков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?