Два варианта за годишна карта "на вноски" за транспорта в София

При единия картата поскъпва с над 4 на сто, а при другия - с над 9.5 на сто

Два варианта за годишна карта "на вноски" за транспорта в София

Два варианта за разсрочване на годишните абонаментни карти за ползване на градския транспорт се заформиха в Столичния общински съвет. И двата предвиждат увеличение на персоналната годишна карта от сегашната ѝ стойност 365 лева на съответно 380 лв. и 400 лв. Неперсоналната се запазва на цена от 600 лв., но има два варианта за вноски по нея.

Вариантите

Бюджетната комисия в Столичния общински съвет разгледа във вторник предложение на "Демократична България" за годишна персонална карта за градския транспорт от 380 лв., вместо сегашната ѝ стойност от 365 лева. Предлагат се четири вноски - три от по 100 лв. и една от по 80 лв., като ръстът в цената е 4.1 на сто.

За неперсоналните карти се предлага разсрочено плащане от четири вноски от по 150 лева. Цената им се запазва 600 лв.

В същото време в понеделник транспортната комисия към СОС прие предложение на общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера за разсрочено плащане на годишната персонална карта. В детайли, се предлага цената ѝ да се повиши с 9.5 на сто до 400 лв., но с възможност за плащане на две вноски от по 200 лв. през четири месеца. За неперсоналните карти се предлагат две вноски от по 300 лева.

Седмица за компромис

"На днешното заседание бюджетната комисия реши да се намери компромисен вариант между двата варианта, който да се обсъди следващата седмица", посочи пред Mediapool Владислав Панев, общински съветник от "Демократична България" и съпредседател на "Зелено движение".

"В условията на пандемия продажбата на годишни карти страда най-много. Хората нямат представа дали отново няма да се стигне до карантина, дали отново няма да работят от домовете си. Затова те избягват да купуват дългосрочни превозни документи", коментира изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев.

Резултатите за шестмесечието на Центъра за градска мобилност показват загуба от 13.3 милиона лева. 20 млн. лв. ръст на задълженията към доставчици, 11 млн към свързани предприятия. 30 млн спад на приходите, посочи още преди седмци Владислав Панев.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?