Два язовира преляха, 30 души са евакуирани

Положението във Врачанско засега е овладяно

Два язовира преляха, 30 души са евакуирани

Около 30 души от хайрединските села Ботево и Бързина са били евакуирани в нощта срещу неделя, след като язовир "Рогозен" е прелял, съобщиха от община Хайредин пред "Дарик радио".

В събота в Хайредин, а също и в Мизия бе обявено бедствено положение. В неделя обаче положението в региона бе овладяно и засега няма пряка опасност за населението.

Част от преливника на язовир "Рогозен" се е срутила и водата прелива, но няма опасност за хората в региона, съобщи Георги Ценов, помощник оперативен дежурен в Областната дирекция на МВР във Враца.

Нивото на язовира се проследява непрекъснато. То вече е спаднало и е под максимума. С приключването на обезопасителни дейности потенциалната опасност за околните населени места отпада.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова е била на място в района на язовира край село Рогозен, където се е запознала с оперативната обстановка. При разговорите ѝ с областния управител Малина Николова, директора на РСПБЗН-Враца комисар Никола Димитров и кметовете на населените места в района е било обяснено, че са взети всички необходими мерки по обезопасяване на съоръжението и ситуацията е овладяна.

Междувременно бяха монтирани помпи на язовир "Рогозен-1", който също преля. "Те спомагат за оттичането на водата", заяви пред "Фокус" зам.-областният управител на Враца Мирослав Комитски. "Евакуирани са част от хората в заливаемите територии на река Скът", допълни той.

„Предприетите действия за намаляване последствията от разрушаването на преливника на язовир "Рогозен-1" са правилни и навременни, няма непосредствена опасност от наводнения за населението.” - заяви министър Бъчварова, цитирана от БТА.

В неделя ще продължи да заседава Областният кризисен щаб, който по искане на вицепремиера Бъчварова трябва да изготви цялостен анализ за необходимите допълнителни и превантивни мерки по обезопасяване на язовирите в района, както и за изпълнението на предписанията на ГД "Надзор на язовирните стени и съоръженията" към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Споделяне

Още от България