Двадесет филма ще се борят за "мечките" на "Берлинале"

2.5 декара червен килим са предвидили за звездите организаторите на кинофестивала

Двадесет филма ще се борят за "мечките" на "Берлинале"

Двадесет филма ще се състезават за две златни и седем сребърни "мечки" на тазгодишното 64-о издание на най-големия германски кинофестивал "Берлинале", който се открива в четвъртък.

Освен номинираните в рамките на фестивала (6-16 февруари) зрителите ще могат да гледат още 400 кинотворби от 72 държави, а специално за професионалисти ще се прожектират още 778 заглавия в рамките на Европейския филмов пазар. Това означава, че по време на "Берлинале" ще бъдат прожектирани повече от 100 филма на ден.

Едната златна мечка се дава за най-добър филм, а другата – за цялостно творчество, която тази година ще бъде връчена на британския режисьор Кен Лоуч.

"Стъклена мечка" се присъжда на най-добър филм за деца и юноши. За нея ще се състезават 60 заглавия от 36 страни, като някои от тях са подходящи за гледане и от 4-годишни.

Според организаторите на "Берлинале", програмата обещава "традиционно меню и подобаваща порция деликатеси".

Фестивалът се открива с комедията на американския режисьор Уес Андерсън "The Grand Budapest Hotel", в който участват Ралф Файнс, Ейдриън Броуди, Харви Кайтел, Уилем Дефо и Тилда Суинтън.

В конкурсната програма на "Берлинале" са включени също четири германски и три китайски филма, както и няколко от Южна Америка. В надпреварата влиза и копродукцията между Бразилия и Германия "Praia do Futuro" ("Плаж на бъдещето"), който разказва любовна гей история. Тази година в Берлин за пръв път ще се прожектират и филми от Еквадор и Ферьорските острови.

Най-краткият филм на фестивала тази година е японският "Снежна шапка" ("Kamakura"), дълъг всичко на всичко 5 минути.

В рамките на програмата "Кулинарно кино" на "Берлинале" се прожектират филми за нашето отношение към културата на хранене и продуктите, които ядем.

Инициатор на тази специална програма преди осем години става самият директор на фестивала Дитер Кослик, известен сред приятелския си кръг като страстен готвач-любител.

Председател на главното жури, което определя носителите на "мечките", е американският продуцент Джеймс Шамус. Сред оценителите е и продуцентът на последните филми за Джеймс Бонд Барбара Броколи, както и австрийският актьор и носител на "Оскар" Кристоф Валц.

2.5 декара червен килим

По червените килими във фестивалния дворец на "Берлинале" ще преминат звезди като Джордж Клуни, Даян Крюгер, Брадли Купър, Ума Търман, Ралф Файнс, Мат Деймън, Катрин Деньов и др. Тъй като килимите вън и вътре в двореца се подменят поне веднъж в течение на фестивала, за десетте дни ще са нужни общо около 2500 кв. м червен килим.

Някои от най-ревностните почитатели се обръщат към организаторите с молба да им подарят или продадат парченце от килима, на който е стъпвал кракът на любимата им звезда. Други дори сами се опитват да си откъснат от "реликвата".

Споделяне

Още от Общество

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?