Двадесет години затвор заплашват Масларова заради "златен" ремонт

Двадесет години затвор заплашват Масларова заради "златен" ремонт

Социалният министър в правителството на тройната коалиция Емилия Масларова се отказа от депутатския си имунитет в петък по искане на прокуратурата. Така тя стана вторият представител на предишния кабинет със снет имунитет, след като преди два дни същото направи и бившият премиер Сергей Станишев, разследван за изтичане на класифицирана информация.

Масларова ще бъде разследвана за престъпление по служба. Според прокурорите тя е се в заобиколила закона за обществените поръчки с цел да набави облага за себе си и Венцислав Драганов от 9 806 601 лв.

Става въпрос за "златния" ремонт на социалния дом в Стара Загора. За сградата бяха дадени 18.8 млн. лева или по 2450 лева на кв.м.

Извършените експертизи показват, че ремонтните дейности не би трябвало да струват повече от 5 млн. лева.

От прокуратурата уточниха, че според експертите сумата от 9 806 601 лв. е възможно най-малката щета, която е нанесена. При приключването на експертизите цифрата може само да нарасне, заяви Стилияна Кожухарова, говорител на главния прокурор.

В хода на разследването ще се търсят и доказателства за повдигане на обвинения за длъжностно присвояване. По първия текст от НК се предвижда затвор от 3 до 10 г., а по втория - от 10 до 20 г.

Интересна подробност е, че едни и същи ремонтни дейности са платени веднъж от бюджета на социалното министерство и втори път по проекта "Красива България", който е на същото ведомство.

Венцислав Драганов е собственикът на фирмата, спечелила обществената поръчка. Той и Масларова били близки приятели от години, заявиха от прокуратурата. Оттам разследват и информациите, че фирми, свързани със съпруга на Масларова, също са участвали в ремонта.

В кулорарите на парламента Масларова коментира, че целта е да бъде дискредитирана като политик и личност. Тя заяви, че в качеството си на министър е спазвала стриктно законите и обеща да съдейства изцяло на разследващите органи за изясняване на истината.

"Безкрайно съм учудена от някои неща в искането на главния прокурор за свалянето на имунитета ми. Чудовищна клевета е твърдението, че съм викана на разпит", заяви Масларова и добави, че не са ѝ искани обяснения дори и като на свидетел.

Ако някой ме беше попитал като свидетел, това би могло да даде съвършено друго тълкувание от това, което се третира тук като умисъл от моя страна, възмути се Масларова.

Тя добави, че в искането са цитирани хора, за които тя за първи път чува. "Този подход на работа е недопустим. Акцията е добре режисирана", обясни пред медиите Масларова. Освен това се оплака, че тя и семейството ѝ повече от шест месеца са подложени на "нечовешки морален и политически тормоз".

Прокуратурата работи по случая от август миналата година, а до момента събраните материали са в 250 тома.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?