Двадесет нови накланящи се автобуса тръгват по линия 102 в София

Столичната община тегли заем от 30 млн. евро за още 110 нови коли

Първите 20 нови автобуса тръгват по линия номер 102 от кв."Овча купел" през централната градска част до Студентски град в София от сряда. Те са част от доставката на общо 126 автобуса, които бяха купени със средства по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС).

Автобуси са марка "МАН" с климатици и се накланят на спирката за удобство на пътниците. Те ще подменят старите мерцедеси втора употреба.

"До края на годината се очаква да пристигнат още 50. Надявам се с това да допринасяме за промяната на нашия град", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя отбеляза, че с европейски средства беше подменен на 90% от тролейбусния парк, голяма част от трамваите, а сега започва пълното обновяване и на автобусния парк.

За целта Столичната община ще тегли 40 млн. евро от Европейската инвестиционна банка. От тях 30 млн. евро ще отидат за още 110 нови автобуси, а останалите 10 млн. евро за "интелигентна система за управление на трафика", реши Столичният общински съвет в края на юли.

Всичките 126 автобуса пристигат до една година

До една година трябва да бъдат доставени всички 126 нови автобуси за 66.5 млн. лв. без ДДС, съгласно сключения договор с германската компания "Ман Трък&Бъс". С тях ще се подмени почти изцяло парка от най-старите съчленени автобуси.

Новите автобуси са нископодови, движат се на газ и покриват еконормите Евро 6. Мощността им е 310 конски сили. Един автобус е с дължина около 18 метра, има четири двойни врати. Капацитетът му е 150 души - 44 седящи и до 106 правостоящи.

Имат електронни информационни табели за указване на маршрутите с възможност за изписване на кирилица и латиница. На предната врата на автобуса има звукова сигнализация за незрящи хора, а на втората – механична рампа за инвалиди.

Вредни емисии над 130 тона годишно ще бъдат спестени с новите коли.

Още 100 тролейбуса за Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен

Освен столицата и Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен ще получат 100 нови тролейбуса, купени изцяло със средства по оперативна програма "Околна среда", каза министърът на околната среда Светлана Жекова.

За Бургас е планирана доставката на минимум 22 тролейбуса, за Варна - 30, за Плевен – 40, а за Стара Загора – 8.

Поръчката беше спечелена от чешката "Шкода електрик" за 20.5 млн. без ДДС.

Предизборна агитация на фона на новите автобуси

Въпреки че официално все още не е започнала предизборната агитация и съгласно закона тя започва на 5 септември, новата придобивка на столичани беше използвана с предизборна цел от ГЕРБ. На събитието дойде лидерът на партията Бойко Борисов, пазен от десетина души охрана.

"Градовете, в които управлява ГЕРБ, са най-добрите за живеене в страната...Ако българите искат да виждат как се управляват градовете от ГЕРБ, нека да гласуват пак за нас", призова Борисов.

Той отново обясни, че изминалата година е била нулева за българите със спрените еврофондове, докато кметовете на ГЕРБ са направили най-доброто за живеещите в тях – метро, нови трамваи, тролейбуси, автобуси, улици и т. н.

В София дори минаха на асфалтова настилка на тротоарите, за да подобрят живота на столичани. Фандъкова обясни, че това е по-доброто решение, защото за плочки в кварталите извън центъра пари няма.

Споделяне

Още по темата

Още от България