Двадесет пъти се свиха ипотечните кредити

Двадесет пъти се свиха ипотечните кредити

Ипотечните кредити, раздадени през първите два месеца на годината, спаднаха двадесет пъти спрямо същия период на миналата година, съобщи в петък на конференция за антикризисните мерки в строителния бранш Росен Плевнелиев, инвеститор в изграждащия се в столицата жилищен комплекс "Резиденшъл парк София".

Ако през януари и февруари миналата година са били раздадени ипотечни кредити за 355 млн. лв., за същия период на тази година те са около 18 млн. лв., каза той или двадесет пъти по-малко.

Положителният ефект от свиването на ипотечното кредитиране е, че за първи път от две седмици насам се наблюдава леко снижаване на лихвите, което е все още символично и не е при всички банки. Лихвите по кредитите в лева са спаднали с 0.54%, а при кредитите в евро – с 0.36%. Средната лихва при ипотечен заем в лева в момента е 9.95%, каза Плевнелиев.

Неговият оптимизъм по-късно бе охладен от директора на "Уникредит Булбанк" Левон Хампарцумян, който в рамките на конференцията поясни, че е твърде пресилено да се говори за сваляне на лихвите по кредитите като тенденция. Според него е възможно някоя банка да е направила едногодишна промоция или да има техническа корекция на някои лихви. В условията на криза никоя банка с разумна политика не би свалила лихвите, защото трябва да живее и след като кризата свърши, смята той.

Хампарцумян посъветва инвеститорите в строителството да забравят за доброто отминало време на британците и ирландците, които изкупуваха имотите по морето. Те трябва да се насочат към българския потребител и да отговорят на неговите възможности и изисквания, за да преодолеят кризата в бранша и да раздвижат пазара.    

Икономическата криза удари недвижимия пазар в развитите страни и САЩ, като цените на имотите се сринаха почти повсеместно с над 10%. В САЩ за една година поевтиняването е средно с 19.2%, докато в Латвия, която преживя няколкогодишен имотен бум, цените се сринаха с 33.5%. За първото тримесечие на тази година България регистрира среден ценови спад от 12%.

Прогнозите сочат, че дъното на кризата ще бъде достигнато в САЩ и Великобритания в периода май-септември, в Германия и Франция се очаква това да стане през втората половина на годината.

Според Плевнелиев държавата може да подпомогне сектора на строителството и пазара на недвижими имоти, като, например, накара компаниите за комунални услуги да работят качествено. Необходимо е да заработи електронното правителство и да се води прозрачна държавна политика, искат още от имотния бранш.

Юрий Алкалай от Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) обясни за електронното правителство, че освен техническа платформа, каквато се изгражда, за неговото функциониране е нужна и съответна законова база. След един месец ще се свържат електронните системи на НАР, кадастъра и НОИ. След като се обединят, към тях ще се прибавят и други администрации, каза още той.

Главният архитект на София обеща, че столичната дирекция по архитектура и градоустройство преустройва работата си така, че строителните предприемачи да бъдат обслужвани на едно гише.

Инвеститорите в строителството поискаха в рамките на антикризисната политика в бранша да бъде ускорено връщането на ДДС и изпреварващо да се изгражда инфраструктурата.

Придружаващото конференцията икомтон изложение показа размера на кризата в бранша на недвижимостите. Тази година то заема едва една зала от "Интер експо център", докато преди се разполагаше на цял етаж.

Споделяне

Още от Имоти

Какво очаквате да свърши служебното правителство?