Двайсет и една жертви на антикитайските протести във Виетнам

Двайсет и една жертви на антикитайските протести във Виетнам

Най-малко 21 душибяха убити, а стотина ранени по време на протести във Виетнам срещу разполагането на китайска петролна платформа в район на Южнокитайско море, за който претендира Ханой, съобщи Ройтерс в четвъртък. Убитите са петима виетнамски работници и още 16 души, за които се смята, че са китайци. Китайци са и по-голямата част от ранените.

Тълпа от хиляда души нападнала тайвански металургичен завод в провинция Ха Тин в централен Виетнам, собственост на компанията "Формоса Пластикс", един от най-големите чуждестранни инвеститори във Виетнам. Нападателите подпалили няколко сгради и се нахвърлили на китайските работници.

Във вторник и сряда разгневени тълпи подпалиха и разграбиха десетки фабрики в южен Виетнам, притежавани от чужденци, мислейки, че са китайски, но много от тях всъщност бяха тайвански или южнокорейски, припомня Асошиейтед прес.

Стотици китайци са избягали в Камбоджа от антикитайските бунтове във Виетнам, предаде Ройтерс. Вчера над 600 китайци, живеещи във Виетнам, са прекосили пропускателния пункт Бавет и са влезли в Камбоджа, съобщи говорителят на камбоджанската национална полиция Кирт Чантарит.

Хората са отседнали в хотели и хостели в Пном Пен. Около 100 души са останали в град Бавет, добави полицейският представител. Бавет се намира на магистралата, свързваща виетнамския търговски център Хошимин с Пном Пен.

Китай изрази сериозно безпокойство от антикитайските протести, прераснали в насилие, в съседен Виетнам и призова да бъдат наказани нарушителите на закона и да се компенсират близките на жертвите.

Вълненията са израз на най-тежката криза в отношенията между Пекин и Ханой от 1979 г., когато двете страни водиха кратка погранична война.

Говорителка на китайското министерство на външните работи обвини днес виетнамското правителство в съучастие с участниците в размириците, предаде Франс прес.

Виетнамският премиер Нгуен Тан Зунг нареди на регионалните власти да вземат всички необходими мерки, за да предотвратят масовите антикитайски погроми.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?