Двама американци и един германец с Нобел за химия за флуоресцентната микроскопия

Американците Ерик Бетциг и Уилям Мьорнер, както и роденият в Румъния германски гражданин Щефан Хел получиха Нобелова награда за химия, съобщи сайтът nobelprize.org.

Отличието им се присъжда за това, че са преодолели ограниченията на светлинния микроскоп и са разработили флуоресцентна микроскопия със свръхвисока разделителна
способност, се казва в съобщението на Кралската шведска академия на науките.

Благодарение на тримата учени оптичните микроскопи стават наноскопи и позволяват да бъде изучен строежът на много малки обекти, например на биологичните молекули. А това е много важно за създаването на нови лекарства.

Нобеловата награда за химия и сумата от 8 милиона шведски крони ще бъдат връчени на церемония в Стокхолм на 10 декември, в деня на кончината на Алфред Нобел.

Нобеловата награда за химия се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 г. Досега отличията са раздавани 105 пъти, въпреки че това е 113-ата Нобелова седмица.

Първата Нобелова награда за химия през 1901 г. получава холандският химик Якобус вант Хоф за откритите от него закони на химичната динамика и осмотичното налягане на разтворите.

Лауреати на Нобеловата награда за химия с голяма известност са: Сванте Арениус /1903/, Ърнест Ръдърфорд /1908/, Мария Кюри /1911/, Ирен и Фредерик Жолио-Кюри /1935/.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят