Двама американци са помогнали на Карлос Гон да избяга от Япония

Карлос Гон

Японските власти са установили, че двама американци са помогнали на бившия шеф на Нисан (Nissan) Карлос Гон да напусне страната, съобщават местни медии, цитирани от ДПА.

Гон е напуснал дома си в Токио сам следобеда на 29 декември и е извървял около 800 метра до хотел, където се е срещнал с двамата американци, информира телевизия Ен Ейч Кей, позовавайки се на източници от разследването.

Двамата американци са пристигнали на международното летище в Осака сутринта същия ден с частен самолет от Дубай. Регистрирали се в хотел наблизо с голям сандък и се качили на влака стрела от спирка Шин-Осака до спирка Шинагава в Токио, твърди медията.

След срещата Гон и двамата мъже се качили на претъпкания влак от Шинагава до Шин-Осака и пристигнали в хотела след 8 часа вечерта. Два часа по-късно американците напуснали хотела с два големи сандъка, а Гон не се забелязвал, се посочва в информацията.

Двата големи контейнера, декларирани като кутии за музикални инструменти, не са преминали проверка с рентген и не са били отворени от митническите служители. Самолетът излетял за Турция около 11:10 часа вечерта, според местните медии. Японските власти вярват, че Гон се е скрил в единия сандък.

Нисан обяви, че продължава да се стреми Гон да бъде привлечен към отговорност за извършените правонарушения. Компанията ще продължи правните действия срещу бившия си шеф. При вътрешно разследване автомобилостроителят е установил неопровержими доказателства за различни актове на неправомерно поведение на Гон, включително присвояване на активи на компанията за лична изгода, отбелязва ДПА.

Междувременно токийски съд конфискува гаранцията от близо 14 млн. долара, внесена от бизнесмена.

Японските власти са в контакт с Ливан, където той избяга, и други страни.

Япония е уведомила ливанските власти, че бягството на Гон е повод за съжаление и ще търси сътрудничество за установяване на истината.

След бягството на Гон японските власти са решили задължително да проверяват големия багаж на пътниците с частни самолети. Според агенция Киодо това изискване ще засегне четири летища, обслужващи частни самолети - столичните "Ханеда" и "Нарита", "Тюбу" в централната част на страната и "Кансай" в Югозападна Япония, през което е избягал Гон.

Споделяне

Още от Свят