Двама арестувани в операция срещу крайнодясна организация в Германия

Двама арестувани в операция срещу крайнодясна организация в Германия

Най-малко двама души бяха арестувани в широкомащабна полицейска операция в Германия срещу крайнодясна организация, която планирала да извършва нападения срещу евреи и бежанци, предадоха ДПА и Франс прес.

62-годишен член на движението "Граждани на Райха", чиито последователи не признават германската държава, е арестуван в югозападния германски град Швецинген. Той е заподозрян, че е финансирал групировката, която вече се е била сдобила с оръжия и боеприпаси, съобщи пожелал анонимност официален представител на властите.

Полицията съобщи в Туитър, че друг мъж е арестуван в Берлин по подозрение в "публично подстрекаване към престъпна дейност".

В операцията са участвали около 200 полицаи. В няколко провинции са претърсени 12 апартамента и неуточнен брой други обекти, свързани със седем заподозрени на възраст от 33 до 66 години, съобщи прокуратурата в Карлсруе.

Шестима от заподозрените се подозират в принадлежност към терористична групировка, а за седмия се смята, че ги е снабдявал с оръжия. На този етап обаче няма доказателства, че групировката е имала конкретни планове за извършване на терористично нападение.

Членовете на движението "Граждани на Райха" вярват в съществуването на Третия Райх в границите му отпреди Втората световна война. Според тях Германия все още е под окупацията на съюзническите сили, които искат да я експлоатират.

Те не признават германските власти, смятат повечето форми на данъчно облагане за незаконни и не признават еврото. Организират се чрез формиране на мини-провинции, управлявани от хора, които те наричат монарси или райхканцлери.

Движението е съставено от неонацисти, привърженици на конспиративни теории и хора с езотерични възгледи. Някои от членовете се наричат помежду си "келтски друиди".

Според германското вътрешно разузнаване движението наброява около 10 000 членове. В предишна операция срещу "Гражданите на Райха" през октомври м.г. един полицай е бил убит, а други трима - ранени от въоръжен до зъби член на движението в дома му.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?