Двама българи - "мулета" за пренос на наркотици, задържани във Венецуела

Двама български граждани са задържани на 17 март на летището във венецуелската столица Каракас, по подозрение за пренасяне на наркотици. Българите се готвели да заминат по направление Амстердам - Барселона, съобщи днес говорителят на МВнР Любомир Тодоров.

След арестуването на 29-годишния Димитър М.Г. от София и 37-годишния Цветан Ф.Ц. от Перник, са им направени рентгенови снимки и е установено, че в стомасите им има странни предмети. Първоначално те отричали, че са "мулета" за пренос на наркотици, но след като полицията им показала снимките, Димитър признал, че му е поставено наркотично вещество. При направената проба е установено, че става дума за кокаин. Изхвърлените от организма на другия българин пластмасови торбички се анализират, но той още отрича в тях да има наркотично вещество, допълни говорителят на МВнР. Димитър вече е преместен в ареста на местната полиция, а Цветан все още се намира в болница.

Димитър е пристигнал в Каракас на 2 март, а Цветан - на 1 март. Във Венецуела те са придружавани от местна гражданка, която също е арестувана.

По думите на Любомир Тодоров, посолството ни се е свързало с представители на венецуелската полиция и е посетило българите. Венецуелските власти са започнали срещу тях процесуални действия. Според говорителя на МВнР, ако съдът в Каракас потвърди за престъплението, може да се очакват между 10 и 20 години затвор.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?