Двама българи и четири наши фирми замесени в далавера с месо за 10 млн. евро

Двама българи са заподозрени във фиктивен реекспорт на птиче месо от Бразилия за Холандия, съобщи в понеделник Камен Михов от Върховната касационна прокуратура. Щетите за европейския бюджет са за около 10 милиона евро.

Прокурорът обясни, че схемата е работила три години, до разбиването ѝ през 2006 г. при съвместна операция между правоохранителни органи от няколко  държави.    

Далаверата била засечена, след като разследващите работили по сигнал за трафик на дрога. Двамата българи са участвали и в него, като наркотиците са били предназначени за Франция и Великобритания.

В схемата за месото нашенците фалшифицирали тир-карнети, чрез които  месото уж преминавало през България.

Засега прокуратурата е установила, че са замесени и четири български фирми, като само през едната е преминал фиктивен реекспорт на 25 тона птиче месо. Фирмите са от София, Враца, Велико Търново и други градове. Повече подробности около тях, както и за самоличността на българите не бяха съобщени.

В Холандия за трафика на месо са задържани вече двайсетина души и те ще бъдат съдени. От българската прокуратура ще настояват процесите срещу българите да не се гледат в чужбина.

Споделяне

Още от България