Двама български тенисисти останаха без права заради подозрения в корупция

Двама български тенисисти останаха без права заради подозрения в корупция

Агенцията за тенис интегритет (TIU), която се бори с уреждането на мачове и корупционните практики в света на тениса, обяви, че е спряла правата на двама български тенисисти - братята Карен и Юри Хачатрян.

Наказанието на двамата е влязло в сила на 15 юни и е наложено от члена на антикорупционното разследващо звено на организацията - професор Ричард Макларън, който доби популярност, след като през 2015-та година оглави мащабно разследване срещу Руската антидопингова агенция от страна на Световната антидопингова агенция (WADA), уточнява БГНЕС.

Разследването срещу българите продължава и е във връзка с нарушение на правилата на антикорупционната програма, но не се уточнява какви точно.

Братя Хачатрян нямат право да участват в нито едно състезание под егидата на професионалните тенис организации.

24-годишният Карен Хачатрян в момента е номер 3021 в ранглистата на Международната тенис федерация (ITF), докато 19-годишният Юри заема 3126-то място в същата ранглиста.

Агенцията за тенис интегритет е съвместен проект на ITF, ръководството на четирите турнира от Големия шлем, Асоциацията на професионалните тенисисти (АТР) и Женската тенис асоциация (WTA), като неговата цел е пълно изчистване на корупционните практики в тениса. 

Споделяне

Още от Спорт