Двама бивши членове на ВСС станаха спецсъдии

Галя Георгиева

Членовете на предишния състав на ВСС Галя Георгиева и Магдалена Лазарова бяха назначени в четвъртък за съдии в Апелативния специализиран наказателен съд. Преди ден Съдийската колегия на съвета отложи назначаването им, защото в спецсъда имаше само едно свободно място. В четвъртък Пленумът на ВСС увеличи щата специално за случая.

Галя Георгиева беше съдия в Апелативен съд – Пловдив преди да стане един от знаковите членове на мнозинството във ВСС. Тя бе една от най-близките до главния прокурор Сотир Цацаров. В Апелативния специализиран наказателен съд в София тя ще решава два пъти по-малко дела от тези, които щеше да гледа в Пловдив.

Магдалена Лазарова беше заместник-апелативен прокурор на София преди да стане член на ВСС. Тя бе поискала да стане спецсъдия или да бъде възстановена на старата ѝ прокурорска позиция. Лазарова беше назначена за съдия.

В момента апелативният спецсъд има едно от най-малките натоварвания с дела в цялата съдебна система – три дела месечно на съдия. С назначаването на двамата бивши членове в този съд, натоварването ще падне още заради увеличаването на броя на съдиите.

Галя Георгиева и Магдалена Лазарова се възползваха от гласувания с последните промени в

Закона за съдебната власт "кадрови бонус". Той предвижда възможност при приключване на мандата на член на ВСС той да бъдат възстановен на пост по избор в системата. Условието е длъжността да бъде равна по степен на заеманата от тях преди това. Няма ограничение пред това апелативен прокурор да стана апелативен съдия.

Споделяне
Още по темата
Още от България