Двама бивши членове на ВСС станаха спецсъдии

Галя Георгиева

Членовете на предишния състав на ВСС Галя Георгиева и Магдалена Лазарова бяха назначени в четвъртък за съдии в Апелативния специализиран наказателен съд. Преди ден Съдийската колегия на съвета отложи назначаването им, защото в спецсъда имаше само едно свободно място. В четвъртък Пленумът на ВСС увеличи щата специално за случая.

Галя Георгиева беше съдия в Апелативен съд – Пловдив преди да стане един от знаковите членове на мнозинството във ВСС. Тя бе една от най-близките до главния прокурор Сотир Цацаров. В Апелативния специализиран наказателен съд в София тя ще решава два пъти по-малко дела от тези, които щеше да гледа в Пловдив.

Магдалена Лазарова беше заместник-апелативен прокурор на София преди да стане член на ВСС. Тя бе поискала да стане спецсъдия или да бъде възстановена на старата ѝ прокурорска позиция. Лазарова беше назначена за съдия.

В момента апелативният спецсъд има едно от най-малките натоварвания с дела в цялата съдебна система – три дела месечно на съдия. С назначаването на двамата бивши членове в този съд, натоварването ще падне още заради увеличаването на броя на съдиите.

Галя Георгиева и Магдалена Лазарова се възползваха от гласувания с последните промени в

Закона за съдебната власт "кадрови бонус". Той предвижда възможност при приключване на мандата на член на ВСС той да бъдат възстановен на пост по избор в системата. Условието е длъжността да бъде равна по степен на заеманата от тях преди това. Няма ограничение пред това апелативен прокурор да стана апелативен съдия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?