Двама бивши кметове са задържани заради кризата с боклука в Перник

Двама бивши кметове са задържани заради кризата с боклука в Перник

Специализираната прокуратура е задържала двама бивши кметове на община Перник по обвинение за сключване на неизгодна сделка. От шефа на прокуратурата Иван Гешев се разбра, че разследването е започнало през декември по сигнал на Агенцията за финансова инспекция. Данните са сочели сключени неизгодни сделки от 2012 до края на 2016 г.

Пред БНР Гешев уточни, че държавното обвинение приоритетно работи по случай от 2014 г. Тогава общината е сключила договор със сметопочистваща фирма, позовавайки се на наличието на бедствено положение в града заради криза с боклука. Ръководители на общината към онзи момент бяха кметът Иван Иванов и временно изпълняващата длъжността кмет към онзи момент Илинка Никифорова.

Според разследващите бедствието е било съзнателно създадено с цел източване на общината, а двете фирми били под контрола на едно и също лице.

Прокуратурата е установила, че на 9 септември 2014 г. общината е възложила кризисно сметосъбиране и сметоизвозване на търговско дружество, на което е изплатена сумата от 1.258 млн. лева. Това е станало без да бъде извършен анализ на цените и услугите, предложени от това дружество. Сумата е платена без в протоколите за приемане на свършената работа да е бил посочен район на изпълнение. Няма и приложени документи, които да удостоверяват реално извършена работа.

Същевременно към този момент общината е плащала за сметосъбиране и сметоизвозване на друго дружество, с което е имала действащ основен договор. По основния договор е заплатена сумата от близо половин милион лева.

Споделяне

Още от България