Двама босненски сърби получиха доживотен затвор от Хагския трибунал

Международният трибунал за военни престъпления в Хага даде доживотен затвор на двама бивши офицери от Република Сръбска за участие в геноцида над босненски мюсюлмани в Сребреница през 1995 г., предаде АП в четвъртък.

Ако присъдата не бъде оборена на по-висока инстанция, бившите военни ще станат първите участници в съдебния процес за бивша Югославия, осъдени за геноцид.

Присъда бе произнесена и срещу петима босненски сърби - армейски офицери и полицейски служители. Те бяха признати за виновни за военни престъпления и получиха затвор между пет и 35 години.

Процесът над седемте обвиняеми за участие в убийството на над 7 хиляди мюсюлмани в Сребреница стана най-големият за цялото съществуване на трибунала на ООН за престъпленията в бивша Югославия. Изслушванията продължиха три години, като пред съда застанаха над 400 свидетели.

Масовото избиване на босненски мюсюлмани се случи в град Сребреница по време на военната офанзива на армията на Република Сръбска - държавно образувание на босненските сърби - под командването на генерал Ратко Младич.

Международният трибунал за престъпленията в бивша Югославия призна събитията през 1995 г. за геноцид над босненските мюсюлмани. В края на март 2010 г. парламентът на Сърбия прие официална резолюция, с която бяха осъдени масовите убийства в Сребреница.

Обвиненията в геноцид в Сребреница бяха предявени към генерал Младич, както и към президента на Република Сръбска Радован Караджич.

До днес Младич се издирва, а Караджич бе арестуван в Сърбия през 2008 г. Съдебният процес срещу него започна през ноември 2009 г.

По-рано бе произнесена присъда за участие в геноцида срещу генерала от армията на Република Сръбска Радислав Кръстич, но впоследствие той успя да получи променена формулировка на присъдата.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани