Двама депутати от ДПС останаха без имунитет

Двама депутати от ДПС останаха без имунитет

Депутатите от ДПС Гюнай Сефер и Митхат Табаков се отказаха от имунитета си, след като главният прокурор поиска да бъде снета защитата им срещу съдебно преследване, за да им бъдат повдигнати обвинения. Срещу Гюнай Сефер се води разследване за документни измами в особено големи размери. Митхат Табаков е разследван по същия член от Наказателния кодекс, но и за престъпление по служба и подкуп.

Двамата депутати отсъстваха от парламента в петък, защото били областна конференция на ДПС в Силистра. От тяхно име зам. - председателят на партията Лютфи Местан съобщи, че те са депозирали заявление за отказ от имунитет. Лидерът на ДПС Ахмед Доган определи искането на имунитетите като "умишлено организиран  опит за криминализирането на ДПС.  

Аз съм спокоен, защото знам за какво става въпрос. Явно продуцирането на скандали е един от начините да се отклонява общественото мнение от съществените проблеми, свързани с управлението на държавата.  Сканирайте проблема като скандал и в последствие ще се убедите, че оттам няма да изскочи заека, който управляващите търсят, добави Доган, който след изборите говори публично изключително рядко.

Преди да стане народен представител, Табаков бе кмет на Дулово, а Сефер – областен председател на ДПС – Силистра. Един от скандалните случаи, с които се свързва името на Табаков, е проектът за ВиК-системата на Дулово, който спечели финансиране от оперативната програма "Околна среда" за 37 млн. лв. По него обаче плащания не се извършиха, а изпълнението му беше спряно от КЗК.

Той беше спечелен от фирма "Джеми", в която търговски директор е Сали Табаков, брат на Митхат Табаков. Собственик на фирмата пък бил тъстът на Сали Табаков. Тънка подробност е, че въпросната фирма се занимавала с внос на автобуси от Турция.

Заради този случай Митхат Табаков е разследван за престъпление по служба. От прокуратурата заявиха, че фирмата е спечелила конкурса в нарушение на Закона за обществените поръчки. Първоначално за проекта са кандидатствали още две фирми – "Обединение Кантиери Модерни – ГБС", която обединява "Главболгарстрой" и италианска фирма, и Консорциум "Понс Одесос".

Първата фирма дава в офертата си срок на изпълнение на проекта 400 дни и гаранция от 50 години. Втората фирма е заявила 540 дни за изпълнението на поръчката и 50 години гаранция. Фирма "Джеми" е заложила 1004 дни и 15 години гаранция.

Тогава инж. Петър Михайлов, член на общинската комисия, която е разглеждала документите, излиза със становище, че заявените от първите две фирми срокове са нереалистични. Вследствие те са отстранени от процедурата и единствен изпълнител остава фирма "Джеми", с която е сключен договор на 8 юни 2009 г.

На по-късен етап поръчката е спряна, защото е обжалвана от "Обединение Кантиери Модерни – ГБС".

Срещу Табаков се води и друго разследване, в което попада и Гюнай Сефер. Негова фирма печели обществена поръчка за изграждане на път на път от с. Окорш, община Дулово, до главния път Шумен -Силистра.

Точно преди спечелването на поръчката фирмата "Булмекс" е била прехвърлена на друго лице от турски произход Закир Дюнмез. Според параметрите на проекта, съществуващият черен път е трябвало да бъде асфалтиран, като отсечката е 7.3 км.

Тогава Табаков подписва договор с фирмата изпълнител в качеството си на кмет на община Дулово в размер на 1.233 млн. лв, но не за асфалтирането на 7.3 км, а на 3.2 км.

С три поредни протокола са установявани етапите на извършената работа по проекта, като на датата на подписването на протоколите или на следващата, са били превеждани парите за изпълнението на строителните работи. Така са изплатени общо 356 661 лв. на "Булмекс", а реално асфалтирани 1.7 км от пътя.

След това Табаков разваля договора с фирмата, като формалната причина е забавяне в сроковете на изпълнение. Обявена е нова обществена поръчка, която се печели от фирма "Герик", чийто собственик е не кой да е, а Гюнай Сефер.

Договорът е за изпълнение на 7.3 км. път, но за многократно по-ниска сума - 395 хил. лв., от които фирмата на Сефер е получила 373 723 лв. Сефер обаче каза, че въобще не се притеснява, защото от десет години не е подписал нито един документ във фирмите си.

В рамите на това разследване се установява откъде Табаков има 1 366 663 лева в различни банкови сметки. Парите не са декларирани пред Сметната палата, а за четирите години като кмет Табаков е получил 73 200 лева от заплати. Поради тази причина срещу Табаков най-вероятно ще бъде повдигнато и обвинение за подкуп.

Още по темата
Още от България

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?