Двама депутати от ГЕРБ отговорни за "наркопоправката" в Държавен вестник

Депутатите от ГЕРБ Светлин Танчев и Пламен Цеков да бъдат отстранени от председателството на парламентарни комисии заради публикуването на лобистката поправка в Държавен вестник, либерализираща режима на скрита реклама на наркотици. Това препоръчва временната анкетна комисия по случая, която на закрито за медиите заседание в петък подготви доклада си от проверката.

Светлин Танчев е председател на комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, а Пламен Цеков е зам.-председател на комисията по здравеопазване. И двамата твърдят, че не носят отговорност за публикуването на текста в Държавен вестник, но парламентарното разследване установи обратното.

"Констатации за вина ще има, без категоричност в определянето ѝ, защото не сме успели в процеса на работата на комисията да установим такава категоричност", заяви след заседанието на анкетната комисия председателят ѝ Румен Иванов (ГЕРБ). Предстои докладът да бъде внесен и в пленарна зала, което ще стане най-вероятно идната сряда, след което да бъде предаден на прокуратурата.

В доклада ще има и препоръка за законодателни промени, както и за промяна на правилника на Народното събрание, според която всяка корекция или искане до Държавен вестник трябва да бъде подписвана от представител на ръководството на НС. Такова изискване има и в момента в Закона за Държавен вестник.

Румен Иванов увери, че няма да бъдат уволнявани служители на парламента, които имот отношение към случая, няма да се препоръчват и дисциплинарни производства срещу тях.

При второто четене на Закона за наркотичните вещества и прекурсорите в пленарна зала Пламен Цеков като зам.-председател на здравната комисия изчита лобисткия текст, който обаче не е одобрен от самата здравна комисия.

След това се заплита странен сценарий, като в Държавен вестник първо е публикуван текстът, одобрен от здравната комисия, но не и гласуван от парламента. После Светлин Танчев отива с листче в ръка, за да поправи "грешката" и така е обнародвана лобистката поправка.

След като скандалът гръмна през март, НС прегласува клаузата и върна първоначалния текст, но състави комисия, която трябва да изясни защо се е стигнала до тази "криминална“ поправка.

В продължение на почти 4 месеца обаче не се разбра дали някой от ръководството е знаел за нея и я е разрешил.

Председателят на НС Цецка Цачева няколко пъти заяви, че няма нищо общо и че държи нещата "да бъдат изчистени докрай“.

Досегашният шеф на здравната комисия Лъчезар Иванов (ГЕРБ) също отрече да е съпричастен към казуса, защото е отсъствал от страната както при приемането на текста, така и след това. Така той спаси поста си в скандала с "наркопоправката", но пък "изгоря" в друг скандал  – за натиск върху медия и ходатайство в полза на свой приятел митничар.

Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ и шеф на правната комисия Искра Фидосова също обясни, че не е замесена.

Докладът на комисията все още не е в завършен вид, но ще има констатации за вина, заяви в петък Мая Манолова от БСП. Тя допълни, че комисията ще се събере още два пъти – в понеделник и във вторник - преди внасянето на доклада в пленарна зала.

Споделяне

Още по темата

Още от България