Заради отказ да напуснат местата, спечелени с преференция

Двама депутати са изгонени от ДПС и стават независими

Актуалната интрига е дали има "сделка" да подкрепят кабинета вместо ПФ

 Муса Палев и Гюнай Хюсмен Сн.БНР

ДПС изключи от парламентарната си група избраните с преференция депутати Гюнай Хюсмен и Муса Палев заради отказа им да освободят местата си в парламента. От партията обясняват, че са имали "джентълменско споразумение" с Хюсмен и Палев да се откажат доброволно от депутатството в полза на кандидатите от листата, които са изместили, но които партийната централа е преценила да влязат в Народното събрание (НС). Срокът за това бил един месец и тъй като са отказали, са изключени от парламентарната група.

Така ДПС ще остане с 36 народни представители, а двамата изгонени остават в НС като независими в компанията на Ана Баракова, която придоби този статут още преди учредяването на парламента, поради същата причина – отказ да се откаже от депутатското си място, спечелено с преференциален вот в пловдивската листа на партията на Николай Бареков ББЦ.

Ако и тримата независими решат да гласуват с мнозинството, то управляващите имат необходимите 120 гласа да запазят правителството и без подкрепата на Патриотичния фронт. Това бе най-коментираната интрига в петък, като представители на ГЕРБ и самите изключени депутати отрекоха да има каквато и да е сделка.

Тунчер Кърджалиев от ДПС обясни пред репортери, че още преди изборите всички кандидат- депутати от партията са поели ангажимент да не работят целенасочено за преференциален вот, както и ако все пак бъдат избрани чрез преференция, тя да не бъде консумирана. Той каза, че с поведението си двамата изключени са "препятствали естествения вот на избирателя".

Хюсмен измести от сигурното място в НС бившия шеф на здравната комисия Нигяр Джафер, а Палев - бившия кмет на Гърмен Ахмед Башев. Гюнай Хюсмен е освободен и като общински председател на ДПС в Исперих.

Кърджалиев припомни, че ДПС са имали сериозни резерви към преференциалния вот и са били против включването му в Избирателния кодекс. "Това е несправедлив процес. Ние смятаме, че 7 процента от избирателите не могат да доминират над 93 процента и сам по себе си преференциалният вот, реализиран при тези условия, би довел до несправедливо транспониране на избирателя като вот, като доверие, а след това и като реализирани мандати", коментира той.

По думите му, за да има справедлив резултат от волята на избирателя, преференциалният вот е трябвало да бъде задължителен. "На тези избори почти всички политически сили се отдръпнаха от еуфорията на преференциалния вот", допълни той и припомни, че в ГЕРБ били оттеглени седем реализирани преференции, в БСП – една.

"Хасан Адемов и Нигяр Джафер бяха в листата в Разград. На всички събрания изрично разгръщаха тезата, че молят избирателят да гласува за партията, но да не реализира своята преференция. На база на тази своя коректност д-р Джафер в момента е извън парламента", каза Кърджалиев.

Той още веднъж призова Палев и Хюсмен да подадат оставки, защото "това би довело до сериозно попълнение на нашата парламентарна група от доказани професионалисти като д-р Нигяр Джафер”.

Зам.-председателят на ДПС Рушен Риза каза, че всички структури на Движението са единодушни, че ръководството трябва да наложи наказания за депутатите, които не са спазили ангажимента да се откажат от преференциалния вот за тях. "Сигурно ще вземем отношение и към други в листата, които са се опитали да реализират преференция с оглед да сме честни и коректни спрямо всички колеги", каза още Риза.

Целият ми съзнателен живот е минал в ДПС ще си остана част от ДПС, коментира от своя страна изключеният Палев и добави, че няма намерение да напусне нито парламента, нито партията.

"Не може да се води изобщо разговор за подкрепа на кабинета "Борисов", ще гласувам решенията, които са в интерес на избирателите ми", каза той и допълни, че има принципни политики, които подкрепя, но това не означава, че ще е част от управляващото мнозинство.

Палев потвърди, че е имало среща преди изборите с ръководството на ДПС и на нея е поел ангажимент да не води кампания за преференциално гласуване, но не и да се откаже, ако бъде избран. Не съм водил никаква агитация, никъде не съм споменавал кой номер съм в листата, каза още той. По думите му същата е позицията и на колегата му Гюнай Хюсмен, с когото се чул по телефона. Двамата не са участвали в днешното заседание на групата, тъй като по-рано напуснали сградата на парламента и едва след това получили съобщения, че ще има сбирка на колегите им.

Бареков допусна "срамна сделка"

Междувременно лидерът на ББЦ Николай Бареков допусна, че има "срамна сделка" между ГЕРБ и двамата изгонени от ДПС депутати. Бареков, който е евродепутат, коментира такава хипотеза в контекста на заплахите на Патриотичния фронт да оттеглят подкрепата си от правителството на Бойко Борисов. Според лидера на ББЦ Борисов нарочно правел неприемливи за Патриотите назначения, за да може ПФ доброволно да се оттегли, тъй като от Брюксел са дали срок на премиера до вторник ПФ да е извън управлението.

"Бареков и неговата партия извадиха ДПС от властта, но г-н Борисов и ГЕРБ вървят нататъка - да я вкарат през задния вход", продължи лидерът на ББЦ.

Зам.-председателят на ГЕРБ Красимир Велчев по-късно коментира, че има правителство и който иска, може да го подкрепя, който иска, да не го подкрепя - това било въпрос на морал.

Той заяви, ГЕРБ няма нищо общо с ДПС и с напусналите депутати. "Това са вътрешнопартийни неща, които няма да коментираме – нито в другите партии, нито в ДПС", каза още Велчев.

На въпрос дали ГЕРБ биха приели подкрепата на двамата изключени от ДПС депутати, Велчев отговори: "Не може те да ни предлагат подкрепата си. Има правилник на Народното събрание, където ясно е казано какъв е статутът на независимите депутати. Как ще гласуват си е тяхна работа, тях ги питайте. Ние нито сме се договаряли с тях, нито сме водили някакви разговори с тях, нито ще водим разговори с тези депутати".

Споделяне

Още по темата

Още от България