Двама депутати сочени за кандидати за лидер на СДС

Депутатите Ваньо Шарков и Лъчезар Тошев са сочени като най-вероятни претенденти за лидерския пост в СДС, докато единствената официална кандидатура на този етап е на провалилия се кандидат за президент Румен Христов.

Крайният срок за номиниране изтича в понеделник – 18 юни. Първият тур на вътрешните избори е насрочен за 8 юли, а ако се стигне до балотаж, той ще се проведе на 15 юли.

По информация на "Дневник" кандидатурата на Шарков ще бъде подкрепена от привържениците на Синята коалиция начело с бившия лидер Мартин Димитров. Mediapool не успя да открие Шарков за коментар.

Лагерът на противниците на коалицията най-вероятно ще излъчат като свой кандидат и заместник-председателя на СДС - София Любомир Ковачев. Вотът на структурата обаче може да бъде разцепен, ако се кандидатира още бившият зам.-кмет на София и бивш депутат на СДС Иван Сотиров.

До варианта с Шарков се е стигнало, след като заместник-председателят на СДС и бивш кмет на Плевен Найден Зеленогорски е отказал от участие във вота. Той също е сред най-големите поддръжници на Синята коалиция, но след решението на Националния съвет на СДС, което разпадна съюза с ДСБ, Зеленогорски обяви, че отговорността трябва да бъде поета от хората, прокарали това решение.

Преди две седмици най-големият критик на коалиция Борис Марков бе избран за временен лидер на СДС със задачата да подготви и проведе вътрешните избори. В началото на юни беше избран временен председател на партията - Борис Марков, който е шеф на изборния щаб на партията.

Споделяне

Още от България