Двама десни кандидати ще се борят на балотаж за президент на Полша

Двама десни кандидати ще се борят на балотаж за президент на Полша

Либералът Доналд Туск и консерваторът Лех Качински ще се съревновават на втория тур в изборите за президент на Полша след две седмици.

48-годишният адвокат на свободна практика Туск получава 35,82 на сто от подадените гласове на първия тур от проведените в неделя избори, а 56-годишният Качински - 33,29 процента, съобщи Централната избирателна комисия в понеделник.

Избирателната активност е била под 50 процента, което накара експрезидентът Лех Валенса да обвини поляците, че бавят реформите, за които той се е борил през 80-те като лидер на антикомунистическото движение “Солидарност”.

“Когато аз се бих за демокрация, си мислих, че моите сънародници ще я използват, но сега се чудя – за какво беше всичко това – да не би да съм го правил заради тези разследвания, боеве, арести, които се случват”, заяви Валенса пред ББС.

И Туск, и Качински, чиито партии произлизат от Солидарност, имат далеч под необходимите за победа 50 процента. Според анализаторите изходът от надпреварата ще бъде решен от ляво настроените избиратели, които гледат с подозрение и на двамата претенденти.

Доналд Туск вече заяви, че е “горд от този резултат и се гордее в Полша”, докато неговият основен опонент Лех Качински определи своето участие с думите: “сигурен съм, че в този маратон ние ще победим”.

Двамата кандидати се опитват да привлекат гласовете на вече отпадналите за вторият тур участници. Анализаторите в Полша предвиждат гласувалите за популиста Андржей Лепер, който събра 15,6 %, на балотажа да подкрепят Качински.

Лех Качински е възможния избор и на консервативните католици и националисти, докато Доналд Туск със своята твърда проевропейска платформа е по- привлекателен за либералите в страната.

Парията на Доналд Туск Гражданска платформа и тази на Качински Закон и справедливост спечлиха най-много гласове и на парламентарните избори, които се проведоха преди две седмици. Двете политически формации в момента се намират в процес на преговори за съставяне на правителство.

Най-популярният лидер на левицата - сегашният президент Александър Квашневски, който няма право да се кандидатира за трети мандат, отказа да разкрие  за кого ще гласува. По-рано обаче той даде да се разбере, че предпочита умерения Туск пред Качински.

По време на кампанията Туск говори пред полските избиратели за големите възможности, които се отварят пред Полша с влизането в ЕС. Лех Качински фокусира своята стратегия върху атаки срещу бившия кабинет на страната, съставен от екскомунисти, обвинявайки ги в корупция. Той призова поляците да направят “морален избор”.

Ако бъде избран, Камински иска да направи Полша – “нова република”, което ще се случи за 4-ти път в нейната история.

Според полската конституция, президентът на страната разполага с по-малко правомощия от премиера, но има решаващ глас в реализирането на външната политика на страната.

Доналд Туск вече заяви, че ако бъде избран, ще се опита да направи по-ефективна властта дадена му от конституцията. 

Още от Свят