Двама души са арестувани в Ню Йорк с материали за самоделна бомба

Двама души са арестувани в Ню Йорк с материали за самоделна бомба

Двама братя близнаци бяха арестувани в Ню Йорк, след като полицията е намерила около 15 кг взривни вещества в апартамента им, предаде Ройтерс.

Според федералната прокуратура на Манхатън следователите са обърнали внимание на единия брат, 27-годишния учител Кристиан Торо, след като в гимназията му в нюйоркския квартал Харлем е бил изпратен сигнал за бомба през декември.

В края на януари учителят напуснал, а брат му Тайлър Торо върнал в училището служебния му лаптоп, в който били намерени инструкции за изработка на взривни устройства.

След разследване на нюйоркската полиция и ФБР най-малко двама ученици заявили, че Кристиан Торо им плащал по 50 долара на час, за да складират барут, извлечен от фойерверки.

Вчера полицията е претърсила апартамента на двамата братя в нюйоркския квартал Бронкс. Там били намерени около 15 кг вещества, които може да се използват за направата на бомба като калиева селитра, барут и метални топчета. Намерен е и бележник на Тайлър Торо с потенциални заплашителни изречения като "Като дойде пълнолунието, малките ще познаят терора" и позовавания на "Операция Светкавица".

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио заяви, че не е имало непосредствена заплаха, но добави, че разследването "вероятно е спасило много животи".

Двамата братя са обвинени от федерален съд в Манхатън в незаконна изработка на разрушително устройство. Ако бъдат намерени за виновни, може да бъдат осъдени на до 10 години затвор.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?