Двама души са арестувани заради изтеклите разговори в Полша

Двама души са арестувани в Полша във връзка със скандала с тайното и незаконно записване на частни разговори на министри, съобщиха полските власти. Те не разкриха самоличността на заподозрените, но според местни медии един от тях е богат бизнесмен, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Освен това прокурори са разпитали сервитьор в ресторанта, в който е бил записан разговорът между външния министър Радослав Шикорски и тогавашния финансов министър Яцек Ростовски.

Келнерът е заподозрян подобно на служител в друг ресторант, където също са се правели тайни и нелегални записи на високопоставени лица.

От началото на миналата седмица полското седмично списание "Впрост" започна да публикува стенограми от записите.

В един от разговорите Шикорски казва, че съюзът между Полша и САЩ "не струва нищо" и обвинява Дейвид Камерън в некомпетентност по европейските въпроси. В друг разговор между управителя на полската централна банка Марек Белка и вътрешния министър Бартломей Шенкевич са отправят обидни думи към техни колеги и призив за отстраняването на Ростовски.

Огласяването на съдържанието на разговорите накара парламентарната опозиция да поиска вот на недоверие към правителството на премиера Доналд Туск и свикване на предсрочни
избори. Социологическа анкета установи, че 51 на сто от избирателите искат предсрочен вот, а 36 процента са против.

Анкетата на полската обществена телевизия сочи още, че опозиционната партия "Право и справедливост" има одобрението на 31 на сто от хората, а управляващата "Гражданска платформа" на Туск - на едва 24 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят