Двама души са заразени с бруцелоза в плевенското село Ракита

Двама души са заразени с бруцелоза в плевенското село Ракита

Двама души от плевенското село Ракитаса болни от бруцелоза. Това показват резултатите от направените им изследвания, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Плевен.

Тя  е извършила изследване на 11 човека, предимно от село Ракита, като две от тях са дали положителни резултати. Болните са хоспитализирани и им е назначено лечение.

Общопрактикуващите лекари в областта са информирани за проблема и са им предоставени информационни материали.

Продължава изследването на лица, които са били в контакт със заразените хора. Взети са проби на общо 15 жители на село Ракита, които са се явили доброволно за изследвания.

В Плевенско са въведени ограничения за превоз на животни. Полицията и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" от Плевен извършват проверки за нерегламентиран превоз на животни в цялата област.

След един месец, отново ще се изследват всички лица, на които първите проби са отрицателни.

РЗИ-Плевен е уведомила РЗИ в съседната Ловешка област за три лица от Ловешко, които са имали контакт със заразените животни. На двама са взети проби, третият се издирва.

Заразените животни в село Ракита са само от едно стопанство и се оказа, че са купени преди няколко месеца от град Рила, където беше локализирано огнището на болестта. В Рила болните от бруцелоза достигнаха 28 души.

Споделяне

Още от България