Двама души загинаха при поредния инцидент в "Арсенал"

Трагедията е станала при ремонт на оборудване

Завод "Арсенал", сн. БГНЕС
Двама души загинаха при поредния инцидент в казанлъшкия завод "Арсенал" в понеделник. Първоначално се появи информация и за един ранен, но по-късно от завода я опровергаха. 
 
Първата версия за трагедията е неспазване на технологичния процес, но обстоятелствата около инцидента тепърва ще се уточняват. 
 
Изпълнителният директор на "Арсенал" Николай Ибушев съобщи, че инцидентът е станал по време на настройка на оборудване. 
 
Екип от няколко служители на завода са влезли в Барутен завод 3, за да поправят развалена машина. Според първоначалната информация се е възпламенила искра, която е довела до запалване. 
 
Двамата загинали – инженер и работник, са се намирали в непосредствена близост до искрата. В помещението са се намирали още четирима души, които са успели да излязат през вратата.
 
Загинали са 53-годишният инж. Върбан Пешков, който е бил технически директор на Завод 3, където е станал инцидентът, и 41-годишният настройчик Румен Райчев. 
 
И двамата са дългогодишни служители на дружеството. Инцидентът не е причинил сериозни материални щети.
 
Разследването се води от Окръжната прокуратура в Стара Загора.
 
Изпълнителният директор на "Арсенал" Николай Ибушев съобщи, че е формирана и специална група, която да разследва причините, довели до трагичния инцидент. 
 
Министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви след инцидента, че частните военни дружества редовно се проверяват от службата за Контрол на общоопасните средства /КОС/ на МВР.  Той обясни, че заводът е изцяло частен, като ангажиментите по приватизационния договор са приключили отдавна заради давността на продажбата на дружеството. 
 
В завода работят около 6000 души.
 
Тодор Воденов, председател на Национален синдикат "Отбрана", коментира, че квалификацията на работниците във военния завод е безупречна. 
 
"Причината да има подобни взривове е липсата на достатъчно добра превантивна политика в областта на безопасността, здравето и работата. Трябва да има инвестиции и научни изследвания. Трябва синдикати, държавна администрация и работодатели да работят съвместно", каза Воденов пред БНР. 
 
Това е поредният взрив в завод "Арсенал" през последните години.  През февруари 2014 година при инцидент в оръжейния комплекс на "Арсенал” край Мъглиж загива един мъж. Взривове без загинали има и през 2012, 2011 и 2009 година. През 2007 година взрив в предприятието взима една жертва. 
 
В последните години загинаха общо 19 души и бяха ранени 18 души при взривове в "Арсенал” Казанлък, Горни Лом, Ловнидол, Петолъчката, "Арсенал” Казанлък, Костенец, Горни Лом, Мъглиж, Иганово, Иганово. 
 
 
Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?