Двама души затрупани от срутил се покрив в София

Двама мъже бяха затрупани в четвъртък от частично срутилата се сграда на старата мелница в кв. "Захарна фабрика" в столицата. 31-годишен мъж е загинал, спасителни части на Гражданска защита са извадили тялото му и се опитват да стигнат до втория мъж.

Трима мъже влезли около обед да събират старо желязо в сградата, когато част от конструкцията рухнала. Единият мъж успял да избяга, останалите двама останали под развалините.

На мястото освен спасителни части, медицински екипи и полиция пристигна и зам.-столичният кмет Минко Герджиков и служители на общината.

От дирекция "Контрол по строителството" на Столичната община обясниха, че преди две години е била издадена заповед за укрепването на сградата, която е собственост на компания "София мел" АД. Заповедта е била спряна след решение на съда.

По-късно "София мел" АД е продала сградата на "Ти Ей Би - Риъл Естейт" ЕООД, която поискала удължаване на срока за укрепването.

Според строителния контрол причината за срутването на част от покривната конструкция е заради измъкнатите чугунени вътрешни колони, които са поддържали покрива.

Сградата, обявена за паметник на културата, е обект на чести набези на хора от околните квартали, които влизат там, за да измъкват желязо за вторични суровини.

Споделяне

Още от България