Двама европейски бащи ще призоват ЕП за действия срещу Япония

Бившите им съпруги японки отвлекли децата им

Двама европейски бащи ще призоват ЕП за действия срещу Япония

Двама европейски бащи, живеещи в Япония, ще призоват евродепутатите тази седмица да засилят натиска над Токио, за да реши въпроса за отвличането на деца от единия родител, като промени законодателството си, което сега не признава съвместното попечителство над децата след развода, предаде Ройтерс.

Французинът Венсан Фишо и италианецът Томазо Перина ще внесат петиция в европарламента в Брюксел в сряда, в която ще настояват за действия по случаите на така наречените родителски отвличания на деца, засягащи европейците, които живеят в Япония.

Японските съпруги на двамата европейци са отнели децата им без тяхното съгласие. Двамата бащи смятат, че Япония трябва да бъде санкционирана за нарушаване на задълженията си в областта на човешките права, произтичащи от споразумението за европейско-японско стратегическо партньорство.

За разлика от много други страни Япония не признава съвместното попечителство над децата след развода и те често пъти губят контакт с онзи родител, на който не е поверено попечителството.

В много от случаи освен това японски съдилища често пъти предоставят попечителството на родителя, похитил детето, дори преди да има законова раздяла. Така другият родител е лишен от възможността да обжалва или да потърси помощ, за да види детето си.

На 5 февруари френският Сенат прие единодушно необвързваща резолюция, призоваваща Япония да спазва международните си ангажименти, произтичащи от Хагската конвенция.

Евродепутатът Джефри Дидие призова дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел в писмо от 23 януари да суспендира споразумението за стратегическо партньорство с Япония, целящо да насърчава споделените ценности на демокрацията, върховенството на закона, човешките права и фундаменталните свободи.

Проблемите на европейски родители, които са били разделени от децата си, родени от бракове с японци, накараха френския президент Еманюел Макрон и италианския премиер Джузепе Конте да повдигнат въпроса пред японския премиер Шиндзо Абе.

Междувременно японски и чужди родители, лишени от децата си, подадоха колективна жалба пред Съвета за човешките права на ООН.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?