Двама иракчани убити от американските сили по време на протест

Американската армия потвърди официално, че двама иракчани са били убити днес, когато войници открили огън срещу участници в протестна демонстрация пред главния вход на бившия президентския дворец в Багдад, където сега се помещава водената от САЩ военна коалиция, която управлява страната. В демонстрацията участвали около 300 бивши иракски войници, които протестирали срещу разпускането на армията.

Войниците са открили огън след като демонстрантите започнали да хвърлят камъни по военен конвой.

По-късно бе съобщено, че американски войник бе убит при стрелба от преминаващ автомобил в центъра на Багдад, предаде Ройтерс. Друг войник е ранен. Нападателят е избягал.

Говорител на американската армия уточни, че войниците са от Първа бронетанкова дивизия.

Над 40 американски войници бяха убити в Ирак след 1 май, когато бе обявен край на големите бойни действия.

Президентският дворец често се ползва като място за демонстрации. Иракчаните са недоволни, че нямат работа и услугите не са напълно възстановени в хаоса след края на войната.

Заплатите на бившите военни не са плащани от 23 май, когато американският цивилен администратор на Ирак Пол Бремер официално разпусна иракската армия.

Докато американските войски провеждат военни операции, те също така се опитват да спечелят "сърцата и умовете" на местното население. Инциденти като днешния пречат на тази цел, казва кореспондентът на Би Би Си в Багдад.

Полк. Ричард Дъглас заяви, че е оказана медицинска помощ на двамата мъже, ранени при стрелбата по време на демонстрацията, но по-късно са починали. Протестиращите казват, че има още двама ранени.

Фотограф на АП съобщи, че стотици иракчани се били събрали пред входа на двореца на Републиката и започнали да хвърлят камъни по охраната. В отговор били чути изстрели от автоматично оръжие.

Според Ройтерс демонстрантите нападнали и пребили двама иракски оператори, и налагали преминаващите автомобили на ООН и на различни телевизии с обувките си.

Днешната демонстрация съвпада с рождения ден на по-големия син на Саддам Хюсеин - Удай, отбелязва АП.
Един от демонстрантите - Есам Мансур Хюсеин - офицер при предишния режим, предупреди, че той и колегите му са готови да извадят оръжието и да се бият срещу американските сили, окупирали града.

"Всеки ден идваме на мирни демонстрации, но те са безполезни. В следващите дни няма да бъде по мирен начин. Ние ще ги застреляме един по един, докато всички напуснат или всички умрат", каза той и допълни: "Те трябва да разберат, че докато няма какво да ядем, всеки ден ще има акции на Федаините".

През изминалата нощ американски войници претърсиха за незаконно оръжие много къщи в квартал Карада в иракската столица. При операцията беше арестуван един човек. По информация на армията около 400 души са арестувани от неделя, когато започна операцията за издирване на незаконни оръжия в Ирак.

Кореспондентът на Би Би Си съобщава, че независимо от грозните сцени в сряда, Багдад живее със смесени чувства. Много хора са щастливи, че Саддам Хюсеин си е отишъл. Инфраструктурите и услугите постепенно се възстановяват.

Но има и хора, които са недоволни от американското присъствие в Ирак и някои от тях са готови да се бият.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?