Двама кандидати подадоха окончателните оферти за фонд "Мецанин/Растеж"

Новият фонд ще инвестира между 4.9 млн. лв. и 13.7 млн. лв. в компании

Двама кандидати подадоха окончателните оферти за фонд "Мецанин/Растеж"

Само два кандидати подадоха окончателни оферти за фонд мениджър на фонда "Мецанин/Растеж", съобщиха от Фонда на Фондовете.

Едната е на "Бългериан Мецанин Партнърс" ДЗЗД. В обединението влизат Иван Христанов, Евгени Ангелов, Елеонора Сърбова, Диана Аладжова, Лоид Шулц и "Ривър Стикс Кепитъл" ЕАД.

Другото предложение е на обединение "Мейфеър Партнърс" с участници Андрю Газитуа, Гавин Александър, Густаво Перота, Илиян Илиев и Йордан Петров.

Третият кандидат - обединение "Сисиел България", който беше подал първоначално предложение е уведомил с писмо комисията, че се оттегля от процедурата. Като причина е посочил промяна в обстоятелствата свързани с членове в обединението. Участници в него бяха Норман Антъни Столкър; Флориан Хут; Баръш Сиври; Оринбашар Муратович Куатов; Димитър Николов Костадинов; Ивайло Георгиев Спасов; Димитър Венелинов Узунов; Георги Кръстев Вангелов.

Фонд "Мецанин/Растеж" ще управлява публични средства от 75.3 млн. лв. от оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014 - 2020, която се финансирана от Европейския фонд за регионално развитие.

Очаква се инструментът да привлече и допълнително частно финансиране от най-малко 32.3 млн. лв.

Фондът ще подкрепя български малки и средни предприятия в зрял етап на развитие.

Чрез инструмента ще се осигури достъп до алтернативно финансиране на компании, които са с потенциал за растеж. Средствата ще се инвестират в подобряване на дейността им, чрез навлизане на нови пазари, както и разработване на нови продукти и услуги.

Размерът на инвестициите във всяко предприятие ще бъде между 4.9 млн. лв. и 13.7 млн. лв.

Освен към бизнес целите, инструментът ще бъде насочен и към развитието на управленския капацитет и корпоративното управление на финансираните предприятия.

Подкрепата от фонд "Мецанин/Растеж" ще се осъществява под формата на дялови и квази-дялови инвестиции. Инвестиционният период е 5 години при срок на фонда от 10 години, с възможност за удължаване с до 2 години.

Предстои оценка на подадените окончателни оферти, класиране на участниците и избор на изпълнител.

Амбицията на фонда на фондовете е бъдещият мениджър да е ясен до края на лятото.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?