Двама кандидати за площадката на "Нова Плама"

Двама кандидати са се регистрирали досега за участие в тръжната сесия за продажбата на производствената площадка на рафинерията в несъстоятелност "Нова Плама" край Плевен. Те са внесли банкови депозити от по 4.224 млн. лв., съобщи говорител на Плевенския окръжен съд, цитиран от БТА в петък.

Процедурата по тайното наддаване ще се състои в понеделник при първоначална цена 42.24 млн. лв.

Заради липса на кандидати, досега се провалиха две тръжни сесии -  с тайно наддаване при цена 59 млн. лв. от 18 април 2007 г., и с явно наддаване при цена 47.2 млн. лв., поискани на 9 май т.г. , припомниха синдиците на дружеството. От съда бе отхвърлен вариантът за продажба на производствената площадка чрез пряко договаряне или посредник, затова бе обявен за трети път търг.

Новата цена е съобразена с пазарните стойности и състоянието на предлаганите активи, смятат синдиците. В пакет с площадката ще бъдат продадени 3 321 декара терен, инфраструктура, сгради, съоръжения, машини, транспортни средства, стопански инвентар, материали, ремонтен парк, железопътна гара, пожарни автомобили и линейки.

Според обявените условия на продажбата, новите собственици не поемат ангажимент към определен вид производствена дейност на площадката, сами ще решават съдбата на съоръженията и с действащата в момента  пречиствателната станция, няма да изплащат и дълговете на "Нова Плама", които са надхвърлили 300 милиона лева.

По думите на синдиците преди тръжните сесии е бил заявен голям интерес от бизнесмени, както от България, така и от Европа и Азия, организирани са десетки огледи на площадката.          

Насрочена е и разпродажба на пет жилища в Плевен, собственост на нефтената рафинерия, за 21 юни, допълниха синдиците. Най-скъпият от апартаментите е от 130 кв.м. и е с първоначална цена 94 700 лева, а за най-евтиният - от 60 кв.м. от 26 400 лева. От продажби на движимо имущество на "Нова Плама" досега са събрани по-малко от 500 000 лева. Остават за продажба вила в парк "Кайлъка", жилищно общежитие в Плевен, магазин в град Кнежа.

Споделяне

Още от Бизнес