Двама кандидати за регистъра на домейна ".бг"

Двама кандидати за регистъра на домейна ".бг"

Двама са кандидатите за създаване и администриране на регистър на домейн на кирилица ".бг".  Това са "Имена бг" и сдружение "Български домейн регистър".

Техните предложения бяха отворени от комисията за оценка на офертите в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Акционери в "Имена бг" са Българска библиотечно-информационна асоциация, "Регистър.БГ" ООД, Сдружение за електронни комуникации, "Цифрови системи" ООД, "Цифрови системи лимитид" ООД. Желанието на фондация "Глобални библиотеки България" да участва в дружеството  ще бъде разгледано на следващото акционерно събрание.

"Български домейн регистър" обединява "Уникарт" ЕООД, "Интернет корпорейтед нетуърк" ЕООД, "Суперхостинг.бг" ООД, "Сердика софтуер" ООД, "Нетфинити" ЕАД, фондация "Право и интернет", адвокатско сдружение "Събев и съдружници".

Кандидатите са представили информация за своята организационна готовност, експертен капацитет, техническа осигуреност, бизнес модел и финансово обезпечаване.

В срок от 30 работни дни комисия от експерти ще разгледа предложенията.

Офертите ще бъдат оценявани от представители на МТИТС, Министерство на финансите, Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи", "Информационно обслужване" АД и Българската изследователска и образователна мрежа.

Избраният кандидат ще бъде представен на Службата за присвояване на имена и адреси в Интернет (IANA), която е част от Световната корпорация на интернет имената и адресите (ICANN).

Изборът на регистратор на интернет имената на национален език е финалната фаза на пет годишните усилия на страната ни да има интернет имена на родната азбука, каза председателят на тръжната комисия Христо Христов по време на отварянето на офертите.

Той припомни, че след като през октомври 2014 г. България получи "зелена светлина" да регистрира символите ".бг", бяха приети методика и принципи на работа на организацията, която ще създаде и управлява регистъра на бъдещите домейни.

На 1 юли 2015 г. МТИТС обяви възможността за подаване на предложения.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?