Двама кандидати за шуменското парно

Две фирми са закупили документация за участие в продажбата на “Топлофикация - Шумен” ЕАД, съобщиха от Агенцията за приватизация в петък. Едната е софийската “Титан Пауър“, създадена в края на април 2009 г. от “Глобъл Уест Груп България“ и дружеството “Моран Ресортс“ на регистрирана на Вирджинските острови компания. Другата е “Топлоснабдяване“, Шумен, специализирана в инженерингови дейности и доставка на топломери.

Сега двамата кандидати трябва да подадат предложения за участие в търга с явно наддаване, който е насрочен за 19 юни.

Определената от Агенцията за приватизация начална тръжна цена за всички акции в дружеството е 9.7 млн. лв., а стъпката за наддаване — 200 хил. лв.

Това е вторият опет за продажба на дружеството, след като през есента на 2008 г. не се намериха мераклии, които да участват в конкурса с изисквания към купувачите. Въпреки че купиха документация, двамата потенциални инвеститори - “ТЕЦ “Марица-3“ на бизнесмена Христо Ковачки и френската “Далкия“, не подадоха документи за квалификация за участие в тогавашната процедура.

Затова АП свали критериите и вече липсват изисквания към купувачите да са производители или снабдителите с топлоенергия или електричество, а обяви публичното наддаване за топлофикационното дружество.

Единственото ограничение към участниците в наддаването е да не са офшорни компании и да нямат задължения към бюджета.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?