Двама кандидати за Варненски митрополит, миряни искат касиране на избора

Във всички храмове във Варна започва подписка за касиране на кандидатите за Варненски и Великопреславски митрополит, който се състоя в неделя. От сформирания инициативен комитет заявиха, че изборът е опорочен заради задкулисни съглашения и договорки.

По-рано епархийските избиратели определиха Агатонийския епископ Борис и Проватския епископ Игнатий за официалните кандидати за Варненски и Великопреславски
митрополит. Епархийският престол се оваканти след смъртта на митрополит Кирил.

Епископ Борис получи 17 гласа от общо 30 гласували епархийски избиратели, а епископ Игнатий събра 16 гласа, съобщи временният наместник на епархията митрополит Амвросий.
По думите му изборът е станал само на един тур и е протекъл без никакви нарушения.

Преди заседанието по времето на неделната света литургия варненци се събраха пред катедралата с плакати и с искания най-достойният да бъде избран за митрополит. Те споделиха съмненията си, предизвикани главно от писане по форумите, че един от кандидатите се е опитал да въздейства, включително и с пари, за да бъде избран на поста на починалия митрополит Кирил.


Преди заседанието митрополит Амвросий заяви, че Господ и покойният Кирил няма да допуснат да се случи подобно нещо.

От Светия синод на БПЦ обявиха, че каноничният избор ще бъде на 24 ноември, когато ще бъде определен един от двамата за Варненски митрополит.

В църковните среди епископ Борис отдавна се сочи за фаворит за поста. Той е възпитаник на патриарх Неофит и съученик на митрополит Кирил. 60-годишният дядо Борис е бивш главен секретар на Св. Синод и някогашен председател на църковното настоятелство на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски”. В момента е игумен на Бачковския манастир.

Конкурентът му епископ Игнатий е "дясната ръка” на сливенския митрополит Йоаникий. Преди няколко години той бе представител на Българската православна църква при Руската патриаршия. Преди епархийския събор епископ Игнатий не попадаше в списъка с кандидати с най-големи шансове да оглавят овдовялата епархия.

Епархийските избиратели бяха 30 - по 6 от всяка духовна околия. Tрима от тях са клирици, другите трима – миряни. Варненската и Великопреславска епархия има пет духовни околии - Варненска, Шуменска, Провадийска, Добричка и Търговищка.

Веднага след избора миряни оповестиха създаването на инициативен комитет, който се обърна към Светия синод с искане да бъде отменен изборът, да се определи нов, както и да се
изберат нови епархийски избиратели.


"Ние, християните от град Варна заявяваме, че не приемаме избора от 17.11.2013 година. Смятаме, че изборът е опорочен и манипулиран. Протестираме срещу използване на Устава на БПЦ за налагане и узаконяване на задкулисни съглашения и договорки. Настояваме за касиране на избора. Настояваме Светият синод да извади Епископ Борис от листата с кандидати, защото сме убедени, че той не е достоен да бъде пастир на Варненска и
Великопреславска епархия, тъй като не притежава необходимия духовен авторитет и няма доверието на християните", се посочва в позицията на инициативния комитет, разпространена до медиите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?