Двама китайци убити, над 100 ранени при протести във Виетнам

Най-малко двама китайци са убити, а над 100 са ранени тази седмица при бурните антикитайски протести във Виетнам, съобщи китайското външно министерство, цитирано от Франс прес.

Според медицински източници, цитирани от Ройтерс в четвъртък обаче, загиналите са 21, повечето от тях китайци.

До размириците, при които бяха опожарени китайски компании, работещи във Виетнам, се стигна след като Китай разположи петролна платформа край група острови, над които имат претенции за суверенитет както Пекин, така и Ханой.


Китайският външен министър осъди Виетнам в телефонен разговор с вицепремиера и външен министър на югоизточната азиатска страна, съобщи държавната агенция Синхуа. Китайският външен министър Ван И е заявил на виетнамския вицепремиер и външен министър Фам Бин Мин, че "Виетнам носи отговорност за нападенията над китайски компании и граждани".

Заради размириците Китай е изпратил във Виетнам работна група, водена от заместник-външния министър Лю Цзянчао. Ван е поискал Виетнам незабавно да вземе решителни и ефективни мерки за спиране на насилието и опазване на живота и имуществото на китайските граждани и компании в страната.

"Китайското правителство е силно разтревожено от насилието във Виетнам", заяви говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин, допълвайки, че броят на загиналите и пострадалите подлежи на уточняване. Тя също прикани Виетнам да сложи край на насилието и да не допуска то да се повтаря.


Министър-председателят на Виетнам Нгуен Тан Зунг изпрати текстово съобщение до милиони граждани, в което ги призовава да действат в защита на суверенитета на страната след разполагането на китайска петролна платформа в район в Южнокитайско море, за който двете съседни страни спорят, предаде Асошиейтед прес.

"Премиерът изисква и призовава всеки виетнамец да изрази патриотизма си и да защити суверенитета на отечеството си с действия, които не нарушават закона", гласи есемесът. "На лошите елементи не бива да се позволява да подстрекават екстремистки действия в ущърб на интересите и имиджа на страната".

Виетнамските авторитарни лидери обикновено не допускат никакви протести, но този път правят изключение, отбелязва АП. Протестите във Виетнам са подлагани на медийно затъмнение, но този път репортери и телевизии получиха позволение да отразят мирните демонстрации - ясен знак, че държавата ги одобрява.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?