Двама магистрати са заловени с необясними доходи

Двама магистрати са заловени с необясними доходи

Съдебният инспекторат е установил двама от общо 4195 магистрати, които имат необясними разлики между декларираното и реалното си имущество за 2016 г. Други 32 души все още имат време да обяснят разликите между написаното в декларациите им и състоянието на банковите им сметки. При останалите 4161 магистрати проблеми не са намерени.

В единия случай констатираното несъответствие между декларираните факти и получената информация е в размер до 20 000 лв. По закон съдебният инспекторат е длъжен да извърши допълнителна проверка. При другия магистрат размерът на несъответствието е над 20 000 лв. и преписката е изпратена до Националната агенция по приходите за данъчна проверка. НАП има срок от две седмици да я извърши. Имената на двамата трябва да бъдат обявени след приключването на всички проверки.

Детайлните проверки на имущественото състояние на магистратите влязоха в сила преди две години. Мониторингът бе възложен на съдебния инспекторат, който има право да получава информация и за всички банкови сметки на съдиите, прокурорите и следователите. Освен магистратите на проверка подлежат техните съпрузи, хората, с които са във фактическо съжителство, както и непълнолетните им деца.

Преди промените в закона проверките на декларациите се извършваха от Сметната палата.

В началото на януари главният прокурор Сотир Цацаров бе глобен с 300 лв. заради неподадена в срок имотна декларация пред съдебния инспекторат. Шефът на държавното обвинение пропусна срока за подаване на декларациите, който изтече на 15 май. По закон магистратите, които не подадат в срок декларациите си, се наказват с глоба от 300 до 3000 лв., а когато нарушението е повторно - глобата е от 600 до 6000 лв.

Размерът на глобата се определя от главния съдебен инспектор Теодора Точкова. На Цацаров е наложена минималната санкция, а той не е обжалвал постановлението. Още 9 магистрати не са атакували в съда наказанията си за неподадена декларация и те вече са в сила. И останалите са глобени с 300 или 400 лв.

През август стана ясно, че Националната агенция за приходите (НАП) и ДАНС проверяват председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, след като той подаде имуществената си декларация само пред съдебния инспекторат.

От началото на 2016 г. всички магистрати подават декларациите си само пред Инспектората към Висшия съдебен съвет, но това не важи за членовете на ВСС, които трябва да се отчитат и пред Сметната палата. Още при установяването на пропуска беше ясно, че Лозан Панов задължително ще бъде предаден на НАП за данъчна проверка, а също и на ДАНС, както е по закон.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?