Двама мъже се отказаха от професиите си, за да учат за медицински сестри

Сн. БНР

На фона на всеобщата криза за медицински сестри, двама мъже на средна възраст се отказаха от престижните си и добре платени професии, за да учат за медицински сестри във филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново, съобщи БНР.

Симеон Маринов и Светлан Николов са първокурсници. Вече са минали успешна първа сесия и сега са на практика в отделението по гастроентерология в областната болница. 

46-годишният Светлан Николов от Трявна дълго е обмислял обучението си за медицинска сестра и казва, че това е преломен момент в неговия живот и път към реализацията на една мечта.

“Идвам от Прага. Там работихме, имахме фирма за набиране на работници. С течение на времето реших да направя някаква преквалификация. Първоначално мислех да завърша образованието си и да се върна в Прага и да работя като парамедик, но по-късно, в процеса на работа ми хареса много преподавателската работа. Целта ми е да завърша образованието си и след това да стана асистент в Медицинския университет, филиала във Велико Търново. Медицинска сестра не е никак женска професия. Мога да кажа, че това е една мъжка професия, особено в някои отделения, където се изисква доста мъжка ръка и физическа сила“, разказва Николов. 

Светлан Николов е първокурсник в група с 16 момичета и още един мъж, които се обучават за медицински сестри.

32-годишният Симеон Маринов от Велико Търново пък се е отказал от професията си на търговски представител, за да изучава тънкостите на сестринството.

“Средно образование съм завършил биология, магистратура финанси. Аз съм социален човек, обичам да помагам на хората и в момента това правя. В много професии вече няма мъжка, няма женска. Човек е индивидуален. С уважение и респект се отнасят към мен. Няма лесно, всичко е трудно. Трудното е, може би, когато не можеш да помогнеш на даден човек, когато е настъпила фаза, когато е нелечимо неговото заболяване“, коментира Маринов.   

Споделяне

Още от България