Двама министри против учителските искания за двоен ръст на заплатите

Двама министри против учителските искания за двоен ръст на заплатите

Двама министри се обявиха в сряда твърдо срещу исканията на учителските синдикати за двоен ръст на заплатите от 1 октомври. Учителите заплашват да бойкотират старта на учебната година на 15 септември и той да бъде отложен, ако не бъдат изпълнени исканията им за по-високи заплати.

Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев обясни, че едва ли може да бъде прието искането за 100% ръст на заплатите на всички учители от октомври, защото това би струвало на държавата 1 млрд. лв. В рамките на сегашния бюджет това не може да стане, а истинските възможности за повишаване на заплатите трябва да се гледат към 1 януари следващата година.

И финансовият министър Пламен Орешарски даде да се разбере, че подобно искане не е реалистично. В рамките на сферата на образованието има резерви, от които могат да се намерят пари за ръст на заплатите, но не всички еднакво, каза той пред журналисти, представяйки отчета на министерството за първите две години от мандата на правителството.

Не се обмислят фискални мерки за задържане на инфлацията

Правителството не може и няма да предприема фискални мерки за обуздаване на инфлацията и ръста на цените, каза в сряда финансовият министър Пламен Орешарски.

Извън обективните фактори за растежа на цените като лоша реколта, извънредни климатични събития, ръст на международните цени, друг фактор, който влияе върху тях, е и увеличението на доходите, което изпреварва ръста на производителността на труда. Когато доходите растат по този начин, инфлацията също расте, каза Орешарски.

Министърът не се ангажира да прогнозира размера на инфлацията в края на годината. Във всеки случай ние решително не покриваме изискването за размер на инфлация като елемент от критериите на Маастрихт за влизане в еврозоната, добави Орешарски.

Според министъра будещо тревога е и увеличението на дефицита по текущата сметка на платежния баланс. На въпрос защо ни е толкова голям бюджетен излишък и не може ли той да отиде за заплати, Орешарски отговори, че планираният излишък от 2.5% от БВП е предвиден именно като буфер при такъв дефицит по текущата сметка. При условие, че към момента излишъкът е 2.2 млн. лв., а дефицитът е 17.6% от БВП, тоест толкова, колкото трябва да бъде в края на годината, излишъкът трябва да бъде още по-голям, а не да се правят сметки за него. 

„Аз все пак изпълнявам закона за бюджета, а в него бяха разчетени 10% увеличение на заплатите в публичния сектор. Допълнително бе взето решение за индексиране на пенсиите от 1 октомври и в него не фигурира друго увеличение на заплатите за който и да е сектор”, каза министърът.

На въпрос дали има резерв, от който могат да се увеличат учителските заплати, ако правителството реши това, Орешарски каза, че отговор на този въпрос ще даде след съответното правителствено решение.   

"Трябва да бъде ясно, че каквото и увеличение да има, то няма да бъде еднакво за всички - нещо, за което настояват синдикатите", коментира от своя страна по БНР просветният министър Вълчев. Според него "по-големите възможности, които ще бъдат дадени на бюджета за образователната система, при всички случаи трябва да бъдат съчетани с поемане на отговорности от страна на синдикатите за подкрепа на това, което става в образованието."

Според него проблемът е, че синдикатите не поемат никакъв ангажимент за спиране на протестите в останалите сектори, ако държавата се съгласи на 100-процентно увеличение на заплатите в един отрасъл. "А то сега какво излиза, всеки казва - ами ние сега искаме 100 процента на учителите, но вие бъдете рахат, след един месец ще поискаме 100 процента и на медиците...", каза още образователният министър.

„Основателен е обаче и протестът на младите учени от БАН, тъй като техните заплати са горе-долу колкото учителските и така много трудно можеш да задържиш таланта, мозъка на България в страната”, допълни той.

Вълчев каза още, че в понеделник правителството ще започне преговорите със синдикатите с ясна позиция, като предположи, че каквото и да стане тогава, синдикатите ще призоват към протест.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?