По заръка на премиера

Двама министри се впускат в анализи как да се обуздае цената на хляба

Мирослав Найденов: "Не сме пред избори като Румъния, за да сваляме ДДС за хляба"

Мирослав Найденов, Сн. БГНЕС

"Премиерът Бойко Борисов възложи на мен и на вицепремиера Симеон Дянков да направим анализ на ситуацията на пазара на зърно. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов при откриване на празника “Златна праскова” в село Гавраилово, Сливенско, цитиран от пресслужбата на министерството му в четвъртък.

Министрите ще направят анализ на цената на хляба по цялата верига и в петък ще докладват на премиера.

След медийно нагнетяване на очакванията за драстично поскъпване на хляба и хлебните изделия и вяло опровержение от страна на хлебопроизводители, че шок в цените няма да има, по позната формула изпълнителната власт реши да се намеси с "анализ" на пазарната ситуация и публични разяснения на земеделския министър.

Земеделският министър обясни, цитиран от ведомството си, че "цената на тока формира едва 5-6 на сто от себестойността на хляба и не може да повлияе значително върху крайната стойност. Факторът за повишаване на хляба е цената на пшеницата и нашите опасения са, че има основания за покачване заради поскъпването на световните борси".

Министърът припомни, че на Консултативния съвет по зърното на 5 юни всички участници са заявили, че няма основания за поскъпване на хляба, а това не е било негов коментар. "Това обаче беше преди да започне прибирането на новата реколта, а оттогава ситуацията се промени и затова във вторник (следващата седмица) отново ще свикам консултативния съвет", каза министър Найденов.

"В момента имаме рекордни цени на световните борси. Ние произвеждаме едва 1 на сто от световния добив на пшеница и не можем да сме фактор на този пазар, за да можем да влияем върху цените. През последните два дни има спад с 15 евро на борсите, но все още пазарът очаква реколтите в Русия и Казахстан, за да се успокои", добави министърът.

На въпрос дали България смята да намали ДДС за хляба както Румъния, министърът отговори, че "ние не може да гледаме Румъния".

"Това е предложение на премиера им Виктор Понта, такова решение следва да се гласува с бюджета в края на годината, а не бива да забравяме, че през октомври в Румъния предстоят избори", посочи министър Найденов. Той добави, че в Румъния ДДС е повишен от 19 на 24 на сто, докато в България трайно е 20 на сто. "Ние не вдигаме данъка, а същевременно подпомагаме земеделските производители повече от Румъния", добави той.

Министър Найденов заяви, че реколтата от царевица в страната е застрашена, ако в близките дни не завали дъжд. Царевицата е основен компонент на фуражите и затова се очаква увеличение, добави министърът.

Той информира, че преди около седмица е приключило изплащането на субсидиите на говедовъдите, които са в размер на 10 млн. лв. и са извънредни, а на овцевъдите ще бъдат дадени още 5 млн. лв. "Извънредните средства са, за да могат животновъдите да понесат по-леко поскъпването на царевицата и фуража", каза още министърът.

Министър Найденов заяви, че се обмисля да се поиска от Европейската комисия субсидиите за глава добитък да бъдат изплатени по-ранно. “Те трябва да бъдат изплатени до 1 декември, но ще поискаме това да се случи още през октомври. В момента парите са налични, но по регламента плащанията трябва да бъдат извършени на 1 декември”, каза министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България