Сигнал е подаден час и половина по-късно, мината няма своя спасителна служба

Двама миньори загинаха, двама се издирват след срутване в мина "Ораново"

Синдикален деец: Поради ограничаването на ТЕЦ "Бобовдол" нещата в мините са трагични

Двама души са загинали, а други двама се издирват след срутване в мина "Ораново" край Симитли във вторник сутринта. Мината няма своя спасителна служба и освен това по неизяснени досега причини сигналът за инцидента е бил подаден със закъснение от близо час и половина, което още повече е забавило пристигането на спасители от намиращия се на 50 километра Бобовдол.

В 09.45 часа в 64-та събирателна галерия около 160-тия диаметър в рудник "Ораново" изтича кал с вода и скални късове, които затлачват галерията. Вследствие на пропадането е прекъснат достъпът на въздух. Двама миньори остават затрупани, а други двама остават от другата страна на пропадналата земна маса.

Предприети са действия за подаване на чист въздух чрез водоизливна тръба и за изгребване на натрупания материал.

Загиналите миньори са Асен Стойнев и Христо Младенов на 40 и 45 години. Следобед телата им бяха извадени от мината и откарани в болницата в Благоевград.

Продължават усилията за спасяване на Николай Михайлов и Иван Лазаров.

Линейка откара в болницата в Благоевград още един миньор, на когото е прилошало при участие в спасителните дейности.

На този етап има само предположения, че двамата миньори са зад свлачищата и калните маси, които пречат да се достигне до тях. Големият проблем е, че не е ясно точно къде се намират, а не е ясно и дали тръбата, която трябва да им осигури въздух, е достигнала до тях, заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, който пристигна в мината заедно с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и с Румяна Михайлова, директор на Главна инспекция по труда.

В мина "Ораново" се добиват каменни въглища. Тя се намира на 2 километра от Симитли. Това не е първия инцидент там, който води до фатален край. През 2007 година в мина "Ораново" на два пъти се случват фатални инциденти. Първо на 5 март 32-ма миньори са ранени след взрив на газ гризу. По-късно от раните си умират двама. Само три месеца и половина по-късно загиват още двама души при нов инцидент.

"Не е имало взрив, а срутване на скални маси. Явно не са спазени правилата за безопасност, което вече е традиция в този рудник. Много обезпокоително е това, че инцидентът е станал в 9.30 часа, а сигналът в полицията е подаден в 11.08 часа”, съобщи кметът на Симитли Апостол Апостолов.

"В рудник "Ораново” няма спасителна служба и когато срутването е станало сутринта, спасителите от Бобов дол са дошли след повече от час. Това, че сигналът не е бил подаден веднага, ги е забавило", каза още Апостол Апостолов.

Ще има наказани за инцидента, заяви министър Драгомир Стойнев. "Не е нормално в този рудник да няма спасителна служба. Тук всяка минута е важна. В този див капитализъм, в който живеем, за съжаление много хора мислят първо за парите, а после за хората”, добави той.

Областният управител на Благоевград Муса Палев (ДПС) обяви, че ще разпореди пълна проверка на състоянието на рудник "Ораново".

"Ще търсим виновника за инцидента в рудник "Ораново” докрай. Ще разпоредя спешна проверка на всичко, което се е случило досега, какви проверки са правени от Инспекцията по труда и т.н. Разпоредил съм проверка - да се издири кой е концесионерът, от колко години е такъв, както и всичко около мината”, каза Палев.

Нещата в мините са трагични

Пред БТА председателят на миньорския синдикат към КНСБ Валентин Вълчев заяви, че финансовите затруднения на мина "Ораново" са вероятна причина безопасността за работа да не е на нужното ниво и това да е довело до днешния инцидент.

По думите му условията в минния бранш са трудни. При това няма нормално постъпване на паричните средства от НЕК към ТЕЦ "Бобов дол", а оттам и регулярно към мините, което дава отражение, посочи Вълчев. Той добави, че от федерацията често се занимават с този проблем.

Допреди няколко дни синдикатите са работили за изплащането на доста закъснелите заплати в мина "Ораново" и сега там няма забавени трудови възнаграждения. И хората, и собственикът направиха невероятни неща, за да си получат работещите миньори заплатата. В мината работят 260-270 човека, като средната миньорска заплата е 400-500 лева, отбеляза Вълчев.

Синдикалистът разказа, че поради ограничаването на ТЕЦ "Бобов дол", някои от близките мини са в ликвидация. "Нещата са трагични. Ако продължава така, в скоро време миньорите ще трябва да направят нещо, за да защитят труда си. Тези протести, които са в момента, просто бледнеят пред това, което ще се случи", каза Вълчев.

По думите му утре в МИЕ е подготвен браншови миньорски съвет, специално за Югозападна България и Софийския минен басейн.

Споделяне

Още по темата

Още от България