Двама нови акционери се включват в проекта "Набуко"

БНП-Париба ще избира двама нови акционери в инвестиционната компания “Набуко Интернешънъл" измежду осем кандидати. Това съобщи изпълнителният директор на "Булгаргаз" Кирил Гегов на пресконференция във вторник.

"Булгаргаз" е един от петимата акционери с по равен дял в компанията, останалите са турската “Боташ”, румънската “Трансгаз”, унгарската МОЛ и австрийската OMV.

Големи петролни и газови компании, сред които френските "Газ дьо Франс" и “Тотал", немските E.ON и RWE, както и японска фирма са сред кандидатите да влязат в компанията, която ще построи и оперира бъдещия газопровод "Набуко". До края на годината ще е ясно кои са двамата нови акционери в инвестиционната компания, при всички положения обаче те ще притежават дял по-нисък от този на основните притежатели на акции, уточни Гегов.

Работи се по ускоряването на проекта за доставка на ирански газ, който е на обща стойност 4,6 млрд. евро. 30 на сто от инвестицията трябва да е собствен капитал, за "Булгаргаз" сумата е около 400 млн. евро. Още не е решено дали това ще е заем или ще е за сметка на бъдещите транзитни такси, каза Гегов. 70 на сто от финансирането обаче се търси, като в момента за него се водят преговори с банки.

Вероятно тръбата ще се строи на два етапа, като намеренията са до 2011 г. да се построи част от газопровода и да се използват компресорните станции в Турция, а проектът в пълния си обем да се реализира до 2017 г. Продължават преговорите за доставчиците на синьото гориво, което ще се транспортира, като засега като основни доставчици се очертават находището Шах Дениз-1 в Азербайджан и включване към газопровода, който е паралелен на петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан.

"Булгаргаз" има готовност и да започне преговори с руския газов монополист "Газпром" за строеж на 107 км съоръжение за транзит на газ през нашата страна до Сърбия. Той е заложен в дългосрочния договор с "Газекспорт", но все още от руска страна въпросът не е повдигнат, нито има дори проектно задание и финансови параметри.

Споделяне

Още от Бизнес