Двама нови акционери влизат в Райфайзен

Международната финансова корпорация (МФК), коята е част от Световната банка, и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) придобиват по 4% дялово участие в Райфайзен Интернешънъл. Това съобщиха от офиса на банката в България, предаде БТА. Влизането на двамата нови акционери става чрез инвестиции от по 100 млн. евро за увеличението на капитала на Райфайзен Интернешънъл Банк-Холдинг АГ (Райфайзен Интернешънъл) - дъщерното дружество на Райфайзен Централбанк Аустрия.

Това се прави в подкрепа на динамичното развитие на Райфайзен Интернешънъл в Централна и Източна Европа. Според заместник-изпълнителния директор на МФК, Петер Войке, има голямо стратегическо съвпадение между приоритетите на Райфайзен и тези на МФК в региона. Той е убеден, че инвестицията ще подкрепи развитието на банката на още неразработен пазари. Първият вицепрезидент на ЕБВР Норийн Дойл пък смята, че инвестициите ще подпомогнат Райфайзен Интернешънъл да предлага нови продукти, особено за сегмента на малките и средните предприятия и физическите лица, ипотечното кредитиране и лизинга.

От основаването си през 1956 г. до 2004 г., МФК е вложила над 44 млрд. долара собствени средства и е осигурила 23 млрд. долара в синдикации /обединения на банки за разпределяне на риска в общ кредит/ за 3143 фирми в 140 развиващи се страни. В световен мащаб инвестиционният портфейл на МФК е достигнал 17,9 млрд. долара през 2004 г., като допълнителни 5,5 млрд. долара са заделени за участия в синдикирани заеми.

ЕБВР, собственост на 60 правителства и две правителствени организации, цели да поощрява прехода от централизирана планова към пазарна икономика в Централна и Източна Европа и страните от ОНД.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: